https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/klimaticke-zmeny-se-dotykaji-take-strechy-sveta-tedy-tibetu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Klimatické změny se dotýkají také "střechy světa", tedy Tibetu

12.12.2015 01:54 | PAŘÍŽ (ČTK)
Tibet je možné označit za "třetí pól" planety. Po jižním a severním pólu je totiž právě tam největší počet ledovců, nyní přes 46 000
Tibet je možné označit za "třetí pól" planety. Po jižním a severním pólu je totiž právě tam největší počet ledovců, nyní přes 46 000
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Na vrcholící klimatické konferenci OSN v Paříži jsou v tyto dny hodně viditelné země jako Marshallovy ostrovy. Tedy přímořské či ostrovní státy, které se cítí přímo ohrožené stoupajícími hladinami oceánů. V Le Bourget, kde se jednání koná, ale lobbují také lidé upozorňující na důsledky klimatických změn na "střechu světa", představitelé tibetského exilu.
 

"Dopady změn klimatu na tibetskou planinu jsou výrazné a mají globální důsledky. Ví se však o tom jen málo. Tady se to snažíme změnit," řekla ČTK Dicki Choyangová z organizace CTA, která zastřešuje tibetský exil a bývá často označovaná jako exilová vláda. Himalájskou zemi v roce 1950 anektovala Čína.

Tibet je možné označit za "třetí pól" planety, upozorňuje Choyangová. Po jižním a severním pólu je totiž právě tam největší počet ledovců, nyní přes 46 000. V posledním desetiletí se jich 82 procent různě velkým způsobem zmenšilo. Sami čínští badatelé podle Choyangové uvádějí, že teplota v oblasti roste výrazně nad celosvětovým průměrem a při stávajícím tempu bude v polovině století zcela bez ledovců.

"Tibet je vodárna Asie. Právě tam začínají největší asijské řeky," zdůraznila Tibeťanka. Změny na tibetské planině - sedmkrát větší než je Francie - tak mají dopad na část světa, kde nyní žije 80 procent světové populace, včetně Číny, Indie a zemí jihovýchodní Asie. Právě na komunity "po proudu" by mohlo rychlé tání tibetských ledovců výrazně dopadnout.

Vliv má oblast i nepřímý, na intenzitu a dobu trvání monzunového období a tedy na zemědělství v celém regionu.

Zvyšování teplot také znamená tání permafrostu, tedy trvale zmrzlé půdy. Ta představuje 70 procent Tibetské náhorní plošiny
Zvyšování teplot také znamená tání permafrostu, tedy trvale zmrzlé půdy. Ta představuje 70 procent Tibetské náhorní plošiny
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora

Zvyšování teplot také znamená tání permafrostu, tedy trvale zmrzlé půdy. Ta představuje 70 procent Tibetské náhorní plošiny. "Proč se o to starat? Zmrzlá půda obsahuje velké množství metanu. Po erozi se ale dostane do ovzduší a přispívá k dalšímu zmenšení ozónové vrstvy," upozornila Choyangová.

Tibetský exil prosazuje přeshraniční výzkumné projekty v Tibetu, financované například OSN. "Chceme také, aby do řešení problému klimatických změn byly zapojeny tradiční vědomosti místních kočovníků," řekla Choynagová. Dva miliony těchto lidí byly v posledních letech čínskými úřady usazeny ve městech.

"Čínská vláda říká, že jsou součást problému. Oni ale nejsou problém. Měli by mít možnost udržet si svůj způsob života," uvedla. Problémem jsou podle Choyangové naopak čínské plány na urbanizaci oblasti a rozvoj turistiky. "Urbanizace postupuje velice rychlým tempem," varovala a upozornila na velmi špatné ovzduší, které v posledních dnech panuje například v Pekingu. "Jejich model rozvoje není něco, co je nějak nutné v Tibetu následovat. Tamní ekosystém je velmi křehký," míní Tibeťanka.

Pozitivní ale podle ní je, že Peking nedávno přijal zákon o ochraně životního prostředí. "Teď jde o to, aby ho skutečně a spravedlivě prosazovali a dodržovali," podotkla Choyangová.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist