https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/klimaticke-zmeny-zbavuji-mount-everest-ledu-rikaji-horolezci
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Klimatické změny zbavují Mount Everest ledu, říkají horolezci

21.10.2011 01:12 | PRAHA/LONDÝN (Ecomonitor)
Vědci přiznávají, že nevědí zcela přesně, co se ve vysokých Himalájích děje. Popsat tuto oblast není jednoduché, a to nejen kvůli rozloze a nepřístupnosti.
Vědci přiznávají, že nevědí zcela přesně, co se ve vysokých Himalájích děje. Popsat tuto oblast není jednoduché, a to nejen kvůli rozloze a nepřístupnosti.
Vylézt na nejvyšší horu světa po suché cestě, kde nikde nepotkáte led? Podle horolezců i ochránců přírody by to brzy mohlo být možné. Na Mount Evrestu totiž ubývá ledu takovým tempem, že hrozí katastrofické povodně v podhorských oblastech, píše deník Guardian.
 

Vědci přiznávají, že nevědí zcela přesně, co se ve vysokých Himalájích děje. Popsat tuto oblast není jednoduché, a to nejen kvůli rozloze a nepřístupnosti. Vědci se stále vzpamatovávají ze skandálu z počátku roku 2010. Tehdy vyšla zpráva OSN, která mylně tvrdila, že kvůli změnám klimatu himalájské ledovce zmizí do roku 2035.

Podobnou ostudu utržilo nakladatelství HarperCollins, když ve své publikaci Times Atlas tvrdilo, že v Grónsku zmizelo 15 % ledu, což vědci okamžitě označili za zveličené.

Přesto ale přibývá neověřených zpráv od horolezců a místních obyvatel o tom, jak změny klimatu ovlivňují i hory ve výšce 8 000 metrů. Zcela prý mizí ledová pokrývka na jižním přístupu na Everest.

„Když jsem loni vylezl na Mount Everest, většinou jsem lezl bez maček, protože tam bylo hodně holé skály,“ říká John All, odborník na nepálské ledovce a profesor z univerzity v Kentucky. V minulosti by byl prý výstup bez maček, nezbytných na ledovém povrchu, sebevraždou.

Terén, kterým All prošel, se prý výrazně lišil od toho, co popisovali minulé generace horolezců. Delší a hlubší pokrytí Everestu ledem ostatně dokazují i historické fotografie.

Proto začal i nový výzkum dopadů klimatických změn na nejvyšší horu světa. Má najít praktická řešení, jak ochránit místní obyvatelstvo, kterému hrozí povodně z jezer. Ty vznikají kvůli tání na úpatí Himalájí.

Podle článku Suzanne Goldenberg „Climate change may leave Mount Everest ascent ice-free, say climbers“ zveřejněného dne 24. září na webu guardian.co.uk.


reklama

 
Martin Singr

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist