https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/nepalci-pri-letosnim-uklidu-himalaji-odstranili-11-tun-odpadku-a-ctyri-mrtve
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Nepálci při letošním úklidu odnesli z Himálaje 11 tun odpadků a čtyři mrtvé

7.6.2024 13:46 (ČTK)
Nepálská vláda zavedla povinnost nosit sledovací zařízení a rovněž ohlásila nařízení, podle něhož lezci musí své exkrementy uklidit a snést zpět do základního tábora. V budoucnu chtějí úřady podle vládních představitelů zavést tým horských hlídačů, který by čistotu hor aktivně monitoroval.
Nepálská vláda zavedla povinnost nosit sledovací zařízení a rovněž ohlásila nařízení, podle něhož lezci musí své exkrementy uklidit a snést zpět do základního tábora. V budoucnu chtějí úřady podle vládních představitelů zavést tým horských hlídačů, který by čistotu hor aktivně monitoroval.
Nepálská armáda při každoročním úklidu Himálaje letos z Mount Everestu a dalších dvou vrcholů odstranila 11 tun odpadků, čtyři mrtvá těla a jednu kostru, informovala stanice BBC. Hory vojáci uklízeli 55 dní. Armáda úklid s roční frekvencí zahájila v roce 2019. Dohromady za pět let vojáci podle prohlášení armády snesli z Himálaje celkem 119 tun odpadků, 14 mrtvol a několik koster.
 
Odhaduje se, že na Everestu se nachází více než 50 tun odpadků a 200 těl, píše BBC. Aby se pro tento rok množství odpadků snížilo a lezci se vrátili v pořádku dolů, nepálská vláda zavedla povinnost nosit sledovací zařízení a rovněž ohlásila nařízení, podle něhož lezci musí své exkrementy uklidit a snést zpět do základního tábora. V budoucnu chtějí úřady podle vládních představitelů zavést tým horských hlídačů, který by čistotu hor aktivně monitoroval.

Jarní lezecká sezona skončila na nepálských horách na konci května. Vláda letos vydala povolení k výstupu celkem 421 lezcům, což je o 57 méně než minulý rok. Celkem se o zdolání Everestu pokusilo asi 600 lidí včetně nepálských Šerpů, kteří povolení nepotřebují. Za rok 2024 v Himálaji zemřelo nebo zmizelo osm lezců, minulý rok to podle BBC bylo 19.

Ředitel nepálského ministerstva cestovního ruchu a horolezectví Rakeš Gurung soudí, že do nižšího zájmu o povolenky k výstupu se promítla současná ekonomická situace. Za jednu povolenku zájemci zaplatí 11 000 dolarů (asi 248 400 Kč). Gurung zmínil i parlamentní volby v Indii, které podle něj omezily počet indických lezců.

Číslo vydaných povolenek nicméně pravděpodobně ještě klesne. Nepálský nejvyšší soud vládě nařídil, aby stanovila jejich maximální počet. "Vláda bude spolupracovat s experty, aby určila počet, který zajistí bezpečnost všech lezců. Bez konkrétní studie nemůžeme zatím říci, kolik to bude," uvedl Gurung.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist