https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/konference-pomohou-aukce-na-emisnimi-povolenky-snizit-emise
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Konference: Pomohou aukce na emisní povolenky snížit emise?

23.12.2010 09:55 | PRAHA (Ekolist.cz)
„EU ETS pravděpodobně zůstane jediným takto složitým a byrokratickým systémem obchodování, což je dobrá šance, že se časem zhroutí sám,“ říká Zbořil (na fotografii vpravo vedle Boreše).
„EU ETS pravděpodobně zůstane jediným takto složitým a byrokratickým systémem obchodování, což je dobrá šance, že se časem zhroutí sám,“ říká Zbořil (na fotografii vpravo vedle Boreše).
Foto | Martin Singr / Ekolist.cz
Evropský systém obchodování s emisními povolenkami (EU ETS) nyní prochází revizí. O tom, jaké má nedostatky, jaké jsou jeho silné stránky a také jak se pravděpodobně po roce 2012 změní diskutovali odborníci v rámci konference, kterou uspořádal na začátku prosince B.I.D Service.
 

Josef Zbořil z představenstva Svazu průmyslu ČR začal kritikou nedostatků systému obchodování. „Celý systém je šíleně složitý a dále se zesložiťuje a tak i při optimismu, kterým vždy srším, nyní optimismem nesrším,“ prohlásil Zbořil. „EU ETS je považován za hlavní nástroj proti změnám klimatu. Ale ani největší optimisté nevěří, že někdo dosáhne díky tomuto systému snížení emisí. Systém obchodování nikdy nebyl historicky zamýšlen jako nástroj pro snižování emisí. Vždy šlo jen o nástroj pro optimalizaci nákladů na tento proces. V tom je fatální rozdíl,“ říká Zbořil a dodal, že nikde neviděl teoretický ani praktický příklad, že by obchodování mohlo přinést snížení emisí. Zbořil uvedl, že je třeba, aby se představitelé EU zamysleli. „Jestliže to takto zůstane, vyžene to průmysl z Evropské unie. S takovou perverzí nikdo v okolním světě nepřišel.“

Zbořil vidí snahu o omezování oxidu uhličitého jako „defekt“, protože CO2 „není škodlivina a bojovat proti němu stejnými nástroji jako proti škodlivinám je zcestný názor.“ Dále prohásil, že nejsou dostupné technologie a infrastruktura k provedení náročné transformace z fosilní do nefosilní éry lidstva v časovém horizontu požadovaném mezivládním panelem pro změny klimatu (IPCC). Navíc náklady na snížení tuny emisí jsou údajně velmi rozdílné – od 20 eur až po 400. „EU ETS pravděpodobně zůstane jediným takto složitým a byrokratickým systémem obchodování, což je dobrá šance, že se časem zhroutí sám,“ říká Zbořil.

Jak to bude s aukcemi?

„Systém EU ETS stanovuje limit pro emise oxidu uhličitého asi na úrovni poloviny současného objemu,“ prohlásila Anais Delbosc, která se zaměřuje na výzkum vývoje klimatu v obchodní společnosti CDC Climat. Podle ní je cestou ke snížení emisí nižší objem povolenek rozdávaných zdarma. „Máme důkazy, že v prvním období došlo ke snížení emisí, tento systém tedy funguje,“ říká. Delbosc připomněla, že od roku 2012 se do emisního obchodování zapojí také sektor letecké dopravy.

V současné době se údajně v aukcích prodá zhruba 4 % povolenek, podíl by se měl ale prudce zvýšit. Přesto ale budou platit jistá omezení. „V aukcích bude možnost k vyzvání, aby subjekt odůvodnil, proč se účastní soutěže a bude možné koupit jedním subjektem maximálně 25 % celkového objemu povolenek,“ naznačila Delbosc, jak hodlá EU zamezit investičním bankám v spekulativním obchodování s emisními povolenkami.

Jelikož bude objem trhu velký, připouští Delbosc určité riziko. To se ale prý se s velikostí trhu snižuje. „Z pohledu ekonoma jsou aukce efektivnější než alokace zdarma. Způsob, jakým jsou rozdělovány povolenky, nemá dopad na dosahování cílů v oblasti životního prostředí. Ti, kteří povolenky potřebují, si je koupí a ti, kteří je nepotřebují, je prodají.“

MŽP podporuje derogace

„Máme důkazy, že v prvním období došlo ke snížení emisí, systém EU ETS tedy funguje,“ říká Delbosc.
„Máme důkazy, že v prvním období došlo ke snížení emisí, systém EU ETS tedy funguje,“ říká Delbosc.
Foto | Martin Singr / Ekolist.cz

Vedoucí oddělení obchodování s emisemi na Ministerstvu životního prostředí Ondřej Boreš popsal situaci po roce 2012, neboť celý systém EU ETS prochází v současné době revizí a od roku 2013 by měl fungovat podle nových pravidel. Uvedl, že Česká republika bude mít v roce 2013 k dispozici asi 83 milionů povolenek a bezplatně rozdá zhruba 67 milionů. Rozdíl se prodá v aukci, což bude znamenat zvláštní příjem pro státní rozpočet. V roce 2013 se podle Boreše bezplatně přidělí asi 79 % průměrného ověřeného množství emisí z let 2005 – 2009. Boreš informoval, že bezplatná alokace bude podmíněna poskytnutím dat ověřených verifikátorem. Pokud provozovatel tyto data nedostane, bude na něj uplatněna metoda alokace pro nová zařízení. „Pokud nedostaneme žádné údaje, nepřidělíme povolenky zdarma,“ uvedl Boreš a vysvětlil, že je v zájmu provozovatelů, aby s MŽP spolupracovali.

„Máme tři skupiny výrobců elektřiny: elektrárny, teplárny a průmyslové energetiky. Pouze průmyslové energetiky nebudou moci získat povolenky na výrobu elektřiny zdarma,“ připomněl Boreš. MŽP zpracovalo návrh pro ČR na derogace (přidělování emisních povolenek na elektřinu zdarma), který však nebude zveřejněn a pravděpodobně ještě dozná změn, protože Evropská komise bude návrh pro bezplatné rozdávání emisních povolenek upravovat. „Po Novém roce budeme vědět, jestli budou povolenky na elektřinu zdarma nebo ne,“ slibuje Boreš.

Aukce podle Boreše začnou na začátku roku 2012 a nyní se vše intenzivně připravuje. „Plánujeme prodávat povolenky přes centrální platformu. Některé státy se rozhodli pro národní platformu, kterou my ale zakládat nechceme,“ dodal. Provozovatelé z ČR budou moci nakupovat a prodávat kdekoli v Evropě. „Aukce budou týdenní, jednokolové, neveřejné a bude se jich moci zúčastnit v podstatě každý. Jediné omezení bude, že subjekt musí mít sídlo na území EU,“ vysvětluje systém Boreš.

Jakým způsobem budou příjmy z aukcí využity rozhodne vláda. V rámci druhého obchodovacího období (2013- 2020) očekává Boreš výnosy z aukcí v řádech miliard eur. Pokud český stát bude rozdávat povolenky zdarma, dosáhnou výnosy odhadem sedm až osm miliard eur, pokud derogace nebudou využity, mohou být deset miliard eur. „Jak budou příjmy využity nejsem schopen říct, asi moc moudře využity nebudou,“ myslí si Boreš a dodává, že MŽP podporuje povolenky zdarma pokud, zjednodušeně řečeno, také nesou daňovou povinnost. „Definice subjektů, které budou muset platit daň, vychází z definice použité v derogacích,“ vysvětlil Boreš pro Ekolist.

Vláda se rozhodla získat zpět část peněz od firem, které dostávají povolenky zdarma a zatížila je daní darovací. Daň byla připravována narychlo a zatím není hotová metodika pro výpočet a kontrolu, přiznal Boreš. „Tato daň z alokace pro roky 2011 a 2012 by se měla týkat pouze podniků, které budou dostávat povolenky zdarma v rámci derogací,“ uklidnil Boreš a připomněl, že v letech 2005 až 2009 měly české firmy přebytek v oblasti povolenek.


reklama

 
Martin Singr

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist