https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/kongo-uvazuje-o-tezbe-ropy-v-nejstarsim-africkem-narodnim-parku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Kongo chce těžit ropu v nejstarším africkém národním parku

25.9.2012 00:24 | PRAHA (Ekolist.cz)
Zhodnotíme množství zásob ropy a pak porovnáme hodnotu parku s hodnotou ropy, říká ministr Tabe. Na snímku gorila horská v národním parku Virunga.
Zhodnotíme množství zásob ropy a pak porovnáme hodnotu parku s hodnotou ropy, říká ministr Tabe. Na snímku gorila horská v národním parku Virunga.
Foto | Innocent Mburanumwe / Wikimedia Commons
V nejstarším africkém národním parku Virunga se možná bude těžit ropa. Pokud se tam najdou její významné zásoby, Demokratická republika Kongo ji umožní vytěžit. Uvedl to konžský ministr Crispin Atama Tabe. Jeho slova v pondělí zveřejnila agentura Reuters.
 

Demokratická republika Kongo se snaží rozšířit těžbu ropy na svém území. Tento rok získala britská společnost Soco International povolení k vzdušnému průzkumu oblasti na východě země v blízkosti hranic s Ugandou. Většina oblasti určené ke vzdušnému průzkumu přitom podle Reuters leží v národním parku Virunga. Povolení k průzkumu proto vyvovalo bouřlivou odezvu ochranářských organizací.

Národní park Virunga je jedním z vůbec nejznámějších afrických národních parků a také je nejstarší. Založil ho v roce 1925, tedy v době, kdy bylo konžské území kolonií, belgický král Albert I. Zcela jistě nejznámějšími zvířecími obyvateli parku jsou horské gorily, kvůli kterým byl park založen. Později byl rozšířen směrem na sever také o oblast kolem Edwardova jezera a o pohoří Ruwenzori. Kromě goril horských a nížinných v parku žijí rovněž šimpanzi, okapi, žirafy a další vzácné druhy. Park je rovněž významnou botanickou lokalitou.

Park ovšem v posledních desetiletích stíhají pohromy. Občanská válka a genocida ve Rwandě vedly k jeho pustošení, další boje na území parku probíhaly i mezi konžskou armádou a různými ozbrojenými skupinami rebelů. K ozbrojeným střetům přitom na území parku ještě stále dochází, naposledy byly přestřelky mezi konžskými vládními silami a ozbrojenci ze skupiny zvané M23 zaznamenány letos v červenci. Virunga proto už skoro 20 let oficiálně patří mezi místa ze seznamu světového dědictví UNESCO v ohrožení.

Případná těžba ropy by nejspíš znamenala další ránu už tak těžce zkoušenému parku. "Existuje mnoho příkladů, které ukazují, že těžba ropy povede k vážné ztrátě biodiverzity a vzrůstajícím konfliktům kvůli chudobě v regionu," stojí na webových stránkách kampaně proti těžbě ropy v parku.

"DR Kongo má právo vědět, jaké zdroje se na jejím území nacházejí, ať už je to v národním parku, v pralese, kdekoli," citovala agentura Reuters konžského ministra. Současné konžské zákony přitom průzkumy, nebo dokonce těžbu surovin, v národních parcích zakazují. Podle ministra by se však legislativa mohla změnit.

"Zhodnotíme množství zásob. Pokud budou velmi významné, porovnáme hodnotu parku s hodnotou ropy. Pak uvidíme, jestli budeme brát na park ohledy, nebo ne. Rozhodneme se sami," cituje agentura Reuters konžského ministra.


reklama

 
Další informace |
Článek agentury Reuters Congo could allow oil exploitation in parks: minister vyšel na serveru PlanetArk 24. 9. 2012.
Oficiální stránky národního parku Virunga byly v době zveřejnění tohoto článku zde.
Stránky kampaně proti těžbě ropy v parku Virunga byly v době zveřejnění tohoto článku zde.
Stránky společnosti Soco International o ropném průzkumu v parku Virunga byly v době zveřejnění tohoto článku zde.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist