https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/kraj-mezeni-dopravy-pri-smogu-v-praze-ohrozuje-stredocesky-kraj
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Kraj: omezení dopravy při smogu v Praze ohrožuje Středočeský kraj

28.11.2017 05:50 | PRAHA (ČTK)
Navrženými regulačními opatřeními Prahy se bude na svém nejbližším zasedání zabývat i bezpečnostní rada Středočeského kraje.
Navrženými regulačními opatřeními Prahy se bude na svém nejbližším zasedání zabývat i bezpečnostní rada Středočeského kraje.
Návrh hlavního města na omezení dopravy na území Prahy při vyhlášení smogové situace podle středočeského hejtmanství ohrožuje Středočeský kraj, protože může jeho území zahltit odstavenými automobily, zhoršit ovzduší či případně přispět k vyvolání smogové situace v kraji. Hejtmanství proto hodlá o návrhu omezení dopravy jednat s pražským magistrátem. Sdělila to Helena Frintová z tiskového oddělení Středočeského kraje v tiskové zprávě.
 

Podle pražského návrhu by měla být při vyhlášené smogové situaci regulována doprava tak, že by byla tříděna podle kategorií vozidel nebo registrační značky. Zároveň by měla na území Prahy zakázánu jízdu vozidla těžší než šest tun a vozidla, jejichž koncové číslo registrační značky je liché v lichý kalendářní den a vozidla se sudým číslem v sudý kalendářní den. Objízdné trasy tranzitní dopravy mají vést přes Středočeský kraj.

"Takto nastavené nařízení je zcela jednostranné a naprosto opomíjí, co to může způsobit ve Středočeském kraji. Praha tím přesouvá problém na území někoho jiného, a to bez jakékoli kompenzace či jinak navržené alternativy cestování mezi Prahou a Středočeským krajem," řekl radní pro dopravu František Petrtýl (ANO). Dodává, že nařízení Prahy neřeší ani průjezd vozidel integrovaného záchranného systému Středočeského kraje.

Statutární zástupce hejtmanky a náměstek pro životní prostředí a zemědělství Miloš Petera (ČSSD) dodává, že středočeská silniční síť není na takový nápor uzpůsobena a pro nákladní automobily není v kraji dostatek odstavných ploch. "Nejenže tím může dojít k obrovským zácpám a škodám na krajských komunikacích, ale takovéto odstavení velkého množství vozidel může způsobit i zahlcení čerpacích stanic kolem dálničních tahů či veřejných prostranství středočeských obcí. A v konečném důsledku to vyvolá obrovské koncentrace prachových částic a tím zhoršení ovzduší i kvalitu života obyvatel našeho kraje," řekl Petrtýl.

Navrženými regulačními opatřeními Prahy se bude na svém nejbližším zasedání zabývat i bezpečnostní rada Středočeského kraje. Radní upozorňují, že v případě nutnosti bude použito i krajní řešení. "Pokud Praha neustoupí z jednostranných kroků, přijmeme je také. Znečištěné ovzduší nekončí u cedule, ale je i ve Středočeském kraji. Mohlo by se stát, že by se ani Pražané nemuseli dostat ven ze svého města. Je potřeba společně jednat," řekl hejtmančin náměstek Gabriel Kovács (ANO).


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist