https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/krecek-zada-duslednejsi-postup-u-prohresku-pri-chovu-zvirat
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Křeček žádá důslednější postup u prohřešků při chovu zvířat

5.10.2017 12:16 | BRNO (ČTK)
Chov zvířat podle Křečka patří k běžným záležitostem života, které však mohou na druhé straně přinést řadu problémů třetím osobám nebo obcím. Ilustrační snímek.
Chov zvířat podle Křečka patří k běžným záležitostem života, které však mohou na druhé straně přinést řadu problémů třetím osobám nebo obcím. Ilustrační snímek.
Kancelář veřejné ochránkyně práv apeluje na radnice, aby důsledněji řešily prohřešky lidí spojené s chovem zvířat. Zároveň doporučuje, aby stát zavedl dotační program nebo fond na úhradu nákladů, které vzniknou obci, když musí převzít od chovatele například stádo koní nebo exotická zvířata. Zástupce ombudsmanky Stanislav Křeček novinářům řekl, že obce se sice mají ze zákona o zvířata postarat, avšak nelze očekávat, že disponují velkými výběhy pro stádo a budou na jeho uživení mít peníze v rozpočtu.
 

Chov zvířat podle Křečka patří k běžným záležitostem života, které však mohou na druhé straně přinést řadu problémů třetím osobám nebo obcím. Vymezil proto tři oblasti, ve kterých je potřeba důslednější postup nebo úprava legislativy.

Jde jednak o situace, když někdo chová například stádo koní a řádně se o zvířata nestará. Obce se sice mají o zvířata postarat, ale vznikají jim problémy s penězi i s tím, kam je umístit. "V první řadě by měl náklady pokrýt chovatel. Je potřeba zvýšit odpovědnost vlastníků, aby byla pomoc státu, potažmo obcí, druhotná," uvedl Křeček. Pokud však chovatel peníze nemá, náklady po převzetí stáda platí obce. Proto kancelář ombudsmanky doporučuje státu založení dotačního programu nebo fondu, který by obcím peníze poskytl. Michaela Konečná z kanceláře ombudsmanky novinářům řekla, že kancelář má od ministerstva zemědělství informace o tom, že si toho je vědomo a řeší to.

Další problém vzniká v případech chovu exotických zvířat bez povolení. Jako příklad Křeček uvedl chov lva na Vsetínsku. "Majitel nemá povolení od veterinářů k chovu a nemá ani stavební povolení ke kotci, ve kterém lva má. Je přitom jasné, že tam úředníci nemohou přijít a kotec odstranit, protože by lev ohrozil je i obyvatele," řekl Křeček. Pokud by lev utekl, může zasáhnout policie, ve výběhu to ale nelze učinit, a proto je potřeba podle něj změnit legislativu, která by to umožnila. Doplnil, že je však i potřeba zlepšit spolupráci mezi úřady a dotčenými institucemi.

Žádá též důraznější postup úřadů v případech, kdy majitel zvíře dostatečně nezajistí, ono uteče a napadne jiné zvíře. Za nedostatečné opatření proti úniku zvířete mohou majitelé dostat pokutu až 50.000 korun. Pokud například pes pokouše jiného a usmrtí ho, může se majitel zpovídat i z týrání. Podle Konečné tak postupovala jen třetina úřadů. Proto je třeba postup sjednotit, i když je každý případ individuální.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Lenka Horáková
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist