https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/kvalitni-ochrany-prirody-se-zastal-rekordni-pocet-evropanu-pres-pul-milionu-lidi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Kvalitní ochrany přírody se zastal rekordní počet Evropanů, přes půl milionu lidí

28.7.2015 01:35 | PRAHA (Ekolist.cz)
Proti směrnicím v jejich současné podobě se podle aktivistů vyjádřily jen některé zemědělské a lesnické organizace a průmyslové rybářské lobby
Proti směrnicím v jejich současné podobě se podle aktivistů vyjádřily jen některé zemědělské a lesnické organizace a průmyslové rybářské lobby
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Více než půl milionu obyvatel EU požádalo ve veřejných konzultacích, aby Evropská komise zachovala současné směrnice o ochraně ptáků a stanovišť. Jde tak o zdaleka největší veřejnou konzultaci v dějinách Evropské unie, uvedli zástupci nevládních organizací.
 

Kampaň Nature Alert spustily ekologické organizace — BirdLife, European Environmental Bureau, Friends of the Earth a WWF — v květnu. Reagovaly tak na úvahy Evropské komise změnit stávající evropskou legislativu na ochranu přírody. V Česku vedla kampaň pod názvem Klenoty přírody v ohrožení asociace ekologických organizací Zelený kruh, Česká společnost ornitologická, Hnutí DUHA, Český svaz ochránců přírody, Beleco a Arnika.

Kampaň, kterou po celé Evropě vedlo více než 120 ekologických organizací, požadovala zachování a lepší prosazování současných předpisů na ochranu přírody, důležitých evropských směrnic o ptácích a o stanovištích.

Obě směrnice chrání podle ekologických aktivistů dohromady přes 1000 druhů vzácných či ohrožených rostlin a zvířat a přes 27 000 přírodních lokalit napříč celou Evropou. Směrnice napomohly úspěšné záchraně a návratu dříve běžných evropských zvířat, jako jsou vlk, orel mořský nebo tuleň obecný. "Díky směrnicím má dnes Evropa nejrozsáhlejší síť chráněných území na světě, která pokrývá téměř pětinu území EU," připomínají nevládní organizace.

Stejný názor vyjádřilo prostřednictvím internetu i 520 tisíc lidí.

„V době, kdy Evropská unie prožívá těžké období, ukazuje jednoznačná podpora ze všech částí kontinentu, že lidé jsou ochotni se spojit a bránit, na čem jim skutečně záleží. Obyvatelé Evropy se starají o svoji přírodu i o unijní legislativu, která ji chrání. Nyní je na Evropské komisi, aby naslouchala vědeckým argumentům i hlasům veřejnosti a připravila plán ochrany evropské přírody založený na lepším financování a prosazování směrnic o ptácích a o stanovištích,“ komentovala úspěch kampaně Geneviève Pons, ředitelka evropské kanceláře WWF.

Proti směrnicím v jejich současné podobě se podle aktivistů vyjádřily jen některé zemědělské a lesnické organizace a průmyslové rybářské lobby
Proti směrnicím v jejich současné podobě se podle aktivistů vyjádřily jen některé zemědělské a lesnické organizace a průmyslové rybářské lobby

Souběžně s veřejnými konzultacemi zjišťovala Evropská komise i názory různých institucí, od ministerstev jednotlivých států po představitele průmyslu, zemědělství i ekologických nevládních organizací. Převážná většina došlých odpovědí podporuje směrnice a jejich zachování.

Mezi nimi byly i progresivní průmyslové podniky jako cementárny, provozovatelé elektrických sítí, ekologičtí zemědělci a firmy podnikající v turistickém ruchu. Řadu příkladů pozitivního souznění moderní ochrany přírody a těžebních aktivit prospěšné kupříkladu pro populace ptáků nebo obojživelníků zmínilo ve své reakci podle aktivistů také české Ministerstvo průmyslu a obchodu.

Proti směrnicím v jejich současné podobě se podle aktivistů vyjádřily jen některé zemědělské a lesnické organizace a průmyslové rybářské lobby.

„Zdá se, že hodnocení efektivity směrnic přináší významnou změnu v chápání ochrany přírody jako takové. Nejenže si význam ochrany přírody uvědomuje veřejnost, ale i tradiční oponenti ji začínají brát jako novou ekonomickou příležitost. I z tohoto důvodu je důležitá právní stabilita a efektivní naplňování směrnic na ochranu ptáků a stanovišť,“ dodal Zdeněk Vermouzek, ředitel České společnosti ornitologické.

Oficiální výsledky veřejné konzultace by měly být zveřejněny na podzim 2015, finální rozhodnutí o budoucnosti směrnic má padnout do června 2016.


reklama

 
Další informace |

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist