https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/lesni-pozary-v-amazonii-ohrozuji-indianske-kmeny
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Lesní požáry v Amazonii ohrožují indiánské kmeny

22.9.2016 06:59 | BRASÍLIA (ČTK)
Brazilští hasiči obviňují ze zakládání požárů zemědělce, kteří nelegálně kácí pralesy. Hasiči jsou přesvědčeni, že úmyslně založeno bylo 90 procent všech ohňů
Brazilští hasiči obviňují ze zakládání požárů zemědělce, kteří nelegálně kácí pralesy. Hasiči jsou přesvědčeni, že úmyslně založeno bylo 90 procent všech ohňů
Lesní požáry v Amazonii ohrožují životní prostor místních indiánských kmenů, které dosud žily bez kontaktu s civilizací. Podle hasičů byla naprostá většina požárů založena úmyslně v rámci nelegálního kácení pralesa, kterým brazilští zemědělci rozšiřují území své obdělávané půdy, informovala agentura Reuters.
 

Podle brazilských úřadů hoří téměř výhradně oblast, která byla vymezena jako životní prostor domorodých kmenů. Lidé, kteří v této části Amazonie žijí, nemají kontakt s civilizací a živí se lovem zvířat a sběrem plodů. Vypalování pralesa je však vyhání do savany, kde se mohou setkat s běžnými Brazilci, což by podle úřadů mohlo mít pro indiány smrtelné následky. Většina z nich totiž nemá přirozenou obranyschopnost vůči nemocem, jejichž zárodky v sobě lidé mimo prales přenášejí.

Brazilští hasiči obviňují ze zakládání požárů zemědělce, kteří nelegálně kácí pralesy. Hasiči jsou přesvědčeni, že úmyslně založeno bylo 90 procent všech ohňů; plameny jsou nyní zcela mimo kontrolu. Zemědělci vypálené části pralesa mění na zemědělské plochy nebo na pastviny pro dobytek.

Brazílie oficiálně vyhlásila cíl zastavit do roku 2030 ubývání deštného pralesa. V současnosti každý rok zanikne zhruba 5000 kilometrů čtverečních pralesa. Zemědělci však podle úřadů vládní snahy ignorují, protože se snaží rozšířením využívané půdy zvýšit vlastní zisky.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist