https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/letoun-pohaneny-jen-slunecni-energii-prekonal-svetovy-rekord-80-hodin-nepretrziteho-letu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Letoun poháněný jen sluneční energií překonal světový rekord: 80 hodin nepřetržitého letu

2.7.2015 01:52 | PRAHA (Ekolist.cz)
Letoun Solar Impulse 2 nad Japonskem.
Letoun Solar Impulse 2 nad Japonskem.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Solar Impulse | Revillard | Rezo.ch
Během osmdesáti hodinového letu urazil letoun Solar Impulse 2 vzdálenost 5663 km mezi Nagojou v Japonsku a Havajskými ostrovy. Nastavil tak nový světový rekord pro solární letadla. Hlavní misí letounu je však něco jiného: s mezipřistáními obletět celý svět jen na energii získanou ze slunce. Za sebou má bez mála tři čtvrtiny cesty.
 

Letoun je pilotovaný Švýcary Betrandem Piccardem a Andréem Borschberem, kteří se v kokpitu unikátního letounu střídají. Oba za kniplem strávili rekordních osmdesát hodin v kuse. Překonali tak dosavadní rekord Steva Fossetta, který v letounu Virgin Atlantic Global Flyer v roce 2006 letěl 76 hodin.

„Je skoro nepředstavitelné, že solární letoun bez jediné kapky paliva vydrží ve vzduchu déle než tryskové letadlo,“ říká Bertrand Piccard, iniciátor celé akce. Podle něho je to jasný důkaz, že čisté technologie mohou dosáhnout cílů, které se zdají nemožné.

Jaké to je sedět tak dlouho v kokpitu, který má 3,8 m3 a který rozhodně nenabízí velký komfort? „Prvních dvacet čtyři hodin bylo hodně technických, druhý den se mi podařilo dopřát si na dvacet minut spánek a letět na autopilota,“ popisuje Borschberg.

Na videu jsou záběry z přeletu nad Japonskem.
reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist