https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/solar-impulse-2-petidenni-prelet-z-japonska-na-havaj-utavil-solarnimu-letounu-baterie
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Solar Impulse 2: Pětidenní přelet z Japonska na Havaj utavil solárnímu letounu baterie

16.7.2015 10:21 | PRAHA (Ekolist.cz)
Až do dubna 2016 bude letoun na havajském letišti. Než se dokončí výměna poškozených částí, skončí období s dobrými letovými podmínkami. Ilustrační snímek letounu Soalr Impulse 2.
Až do dubna 2016 bude letoun na havajském letišti. Než se dokončí výměna poškozených částí, skončí období s dobrými letovými podmínkami. Ilustrační snímek letounu Soalr Impulse 2.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Solar Impulse | Pizzolante
Pokus obletět svět v letadle Solar Impulse 2 poháněném jen energií ze slunce se oproti původnímu plánu značně protáhne. Během poslední nejdelší etapy došlo k přehřátí baterií. Poškození je neopravitelné a baterie se musí vyměnit. Mise bude pokračovat až v dubnu 2016.
 

Technici si zahřívání všimli už při nabírání výšky během prvního dne pětidenního přeletu z japonské Nagoji na Havajské ostrovy. Let samotný byl podle organizátorů historický milník v letectví, například tím, že letoun vydržel letět 172 hodin jen na sluneční energii. Při stoupání potřebuje letoun dosáhnout co nejrychleji letovou výška 8,5 km. Během samotného letu však už není žádná možnost baterie uchladit.

Podle informací, které mluvčí projektu poskytli, není na vině technická závada baterií či nedostatek technologie jako takové. Při navrhování letounu a plánování mise se prostě nepočítalo s tím, že rychlý výstup v tropickém klimatu povede k tak velkému zahřátí.

Výměna poškozených částí baterií zabere relativně krátkou dobu, nicméně se nestihne vhodné období pro přelet z Havaje na území USA. Start letounu je tak odložen až na duben 2016. Mezitím bude tým Solar Impulse 2 zkoumat, jak upravit chlazení baterií.

Letoun se po tu dobu stane hostem v hangáru dopravní fakulty Havajské univerzity na letišti Kalaeola. Piloti Bertrand Piccard a André Borschberg stále věří, že misi obletět svět v letadle jen na energii ze slunce dokončí, byť s neplánovaným zpožděním.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist