https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/swissinfo-svycari-stavi-letadlo-na-solarni-pohon
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Swissinfo: Švýcaři staví letadlo na solární pohon

9.11.2007 08:47 | PRAHA/ŽENEVA (Ecomonitor)
Švýcarský dobrodruh Bertrand Piccard odhalil první model svého letadla "Solar Impulse", ve kterém by chtěl obletět svět. Podle něj má tento plán demonstrovat roli obnovitelných zdrojů energie v udržitelném rozvoji, napsal server Swissinfo.
 

Po čtyřech letech výzkumů, výpočtů a modelování vstoupil projekt Solar Impulse do fáze, kdy je sestavován prototyp letadla s rozpětím křídel 61 m – stejně jako má Airbus A380. Když se všechno podaří, v roce 2009 by letadlo mohlo uletět 36 hodin bez použití paliva. "Solar Impulse není jenom letadlo, je to i vize udržitelného zdroje energie," řekl Piccard, který v roce 1999 jako první obletěl zemi bez mezipřistání v horkovzdušném balónu Breitling Orbiter.

Stavba prototypu letadla začala v červnu 2007 a bude pokračovat až do léta 2008. Testovací lety by měly začít na podzim 2008 a první celonoční let by se mohl uskutečnit v roce 2009. Poté se bude stavět další letadlo, které by mělo vydržet nepřetržitý čtyřiadvacetihodinový let, v roce 2011 by se mohl očekávat první transatlantický let a poté obkroužení Země.

Prototyp letadla je jednoduchý - přístrojový panel je redukován pouze na to nejnutnější a kabina 1,5tunového letadla není tlaková. Stroj nemůže letět ve výšce nad 8 500 metrů. Bude to první přiblížení v optimalizaci rovnováhy mezi spotřebou energie, váhou, výkonem a ovladatelností. Podle týmu Solar Impulse jsou v tomto stadiu tři úkoly: ověřit výsledky z počítačového modelování, zvažovat technologie a konstrukční postupy. Dále bude potřeba testovat dosud neprozkoumanou oblast létání: žádné letadlo této velikosti, váhy a rychlostních charakteristik totiž zatím úspěšně nelétalo. A navíc bude nutné během letu za denního světla získat a poté skladovat takové množství sluneční energie, aby stačila i na let den-noc-den.

Podle článku na serveru Swissinfo ze dne 5. 11. 2007


reklama

 
Hanka Hermová

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist