https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/solarni-letoun-pohaneny-jen-slunecni-energii-se-vydal-obletet-svet
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Solární letoun poháněný jen sluneční energií se vydal obletět svět

10.3.2015 14:26 | PRAHA (Ekolist.cz)
Letadlo Solar Impulse 2 při svém druhém vzletu z Muscatu do Ahmedabadu.
Letadlo Solar Impulse 2 při svém druhém vzletu z Muscatu do Ahmedabadu.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Švýcaři Betrand Piccard a André Borschberg se vydali na odvážnou cestu – chtějí obletět svět bez jediné kapky paliva. Jednomístný letoun Solar Impulse 2 je poháněný jen energií ze Slunce. Během cesty mají naplánováno dvanáct mezipřistání a celý úkol by měli zvládnout do pěti měsíců. Samotný let by měl zabrat 25 dní čistého času. Smyslem akce je dokázat, že čisté bezemisní technologie jsou již dostatečně pokročilé a je možné se zbavit závislosti na fosilních palivech.
 

Letadlo má váhu jen jako terénní automobil (2,3 tuny), zato má obří rozpětí křídel. 72 metrů od jednoho konce křídla k druhému je víc, než jaké má rozpětí dopravní letoun Boeing 787, které běžně přepravuje více jak čtyři stovky cestujících. Letadlo je poháněné elektromotory, které berou energii z baterií, jež se nabíjejí z fotovoltaických panelů.

Piccard a Borschberg věří, že se jim s letadlem podaří uletět vzdálenost více jak 33 tisíc kilometrů. Během letu se budou piloti při mezipřistáních střídat. Některé etapy budou vícedenní. V noci bude letadlo brát energii z akumulátorů, které pak druhý den budou dobity z fotovoltaických panelů.

Piccard je dobrodruh, který už v roce 1999 obletěl svět v balonu. I tehdy bylo jeho ambicí dokázat, že je možné létat bez emisí skleníkových plynů. „Jsme závislý na fosilních palivech,“ říká Piccard, „ale zároveň máme k dispozici čisté technologie. A ty mohou změnit svět.“

Nejtěžší součástkou letadla jsou čtyři baterie. Každá váží 235 kilogramů. Vývoj letadla zabral pět let, během kterých se inženýři snažili uspořit každý kilogram váhy letounu. Piloti se během letu budou snažit držet ve výšce 8,5 kilometru, aby získali co nejvíce energie ze slunečních paprsků. V této výšce je bude ohrožovat chlad a hrozí jim výšková nemoc.


reklama

 
Další informace |
Více informací, včetně komunikace pilota s řídícím střediskem, lze najít na Solar Impulse 2.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist