https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/letoun-solar-impuls-2-se-po-dlouhe-prestavce-opet-vznesl-ukol-je-dokoncit-cestu-kolem-sveta
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Letoun Solar Impulse 2 se po dlouhé přestávce opět vznesl: úkol je dokončit cestu kolem světa

22.4.2016 12:03 | PRAHA (Ekolist.cz)
Letíme do Kalifornie!
Letíme do Kalifornie!
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Solar Impulse 2
Včera brzy ráno se po dlouhé a neplánované přestávce vznesl solární letoun Solar Impulse 2. Tento letoun k svému letu využívá jen energii získanou ze Slunce. Jeho úkolem je obletět celý svět.
 

Loni v červenci se po přeletu z japonské Nagoji na Havaj ukázalo, že baterie letounu se nebezpečně přehřívají a je nutné je vyměnit. Samotná výměna baterií není nijak náročná, přesto se další odlet letadlo odložit až na duben, protože skončilo období s vhodnými letovými podmínkami. Včera se Solar Impulse 2 na přelet do Kalifornie. Samotný let by měl trvat tři dny.

Let kopíruje historický let amerického letce Amelia Earharta, který jako první přeletěl z Honolulu do Kalifornie. Zatímco on na to spotřeboval 1800 litrů leteckého benzínu, Bertrand Piccard se svým solárním letounem letí bez použití fosilního paliva. Energii k letu získává ze 17 248 fotovoltaických článků a 4 lithiových baterií, které letounu umožňují letět i v noci.

Bertrand Piccard v minulosti už svět obletěl v balonu, čímž ustavil světový rekord. Jeho dalším snem bylo obletět svět bez použití fosilních paliv. Spolu s dalším pilotem André Borschbergem se do tohoto počinu loni pustili.

„Minulý rok jsme dokázali, že Solar Impuls může letět pět dní a nocí a urazit 8900 kilometrů. Zvládne to letadlo, zvládne to technologie, zvládne to člověk,“ říká André Borschberg. „Teď je načase dokončit náš záměr obletět svět jen za použití obnovitelných zdrojů energie.“


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist