https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/lide-v-plzni-dostanou-za-plast-na-vznik-umeleckych-del-vstupenky
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Lidé v Plzni dostanou za plast na vznik uměleckých děl vstupenky

17.8.2016 15:59 | PLZEŇ (ČTK)
Organizátoři ve sbírce upřednostňují tvrdší plasty typu víčka od PET lahví, obaly od čisticích prostředků, kečupu, polystyren, plastové nádobí a kelímky, kousky lega či zubní kartáčky
Organizátoři ve sbírce upřednostňují tvrdší plasty typu víčka od PET lahví, obaly od čisticích prostředků, kečupu, polystyren, plastové nádobí a kelímky, kousky lega či zubní kartáčky
Foto | 0Four / Flickr
Netradiční díla a umělecké předměty vyrobené z plastového odpadu představí od poloviny října v plzeňském DEPO 2015 výstava s názvem Má plast. Lidé, kteří tvůrcům přinesou materiál na výrobu děl, si mohou už nyní zajistit vstupenky, řekla Mirka Reifová z DEPO 2015.
 

"Organizátoři upřednostňují tvrdší plasty typu víčka od PET lahví, obaly od čisticích prostředků, kečupu, polystyren, plastové nádobí a kelímky, kousky lega či zubní kartáčky," vyjmenovala Reifová. Klasické PET lahve organizátoři nechtějí. Za plný pytel čistého plastu slibují volnou vstupenku na chystanou výstavu, za igelitku s víčky od PET lahví permanentku na deset vstupů.

Podle programového ředitele společnosti Plzeň 2015 Jiřího Sulženka chtějí pořadatelé ukázat, jak recyklovaný plast hýbe světem umění, designu a jaká inovativní řešení vznikají v hlavách mladých designérů a sociálních inovátorů. "Plast je všudypřítomný materiál. Najdete ho bohužel i na místech, kam lidská noha nikdy nevkročila. Cesta plastové lahve z regálu supermarketu doprostřed oceánu nebo na pláž za polárním kruhem ukazuje, jak moc se musíme zajímat o toto téma, materiál a odpad, který z něj vzniká," řekl Sulženko.

Interaktivní výstava Má plast nabídne instalace od více než deseti umělců. Představí se například Veronika Richterová a její PETart, sochař Benedikt Tolar a série jeho grilovaných a jinak deformovaných odpadkových košů. Londýnské Studio Swine, proslulé aktivistickým a ekologicky zaměřeným uměním, do Plzně zapůjčí stoličky, které vznikají přímo na na moři na rybářských lodích lisováním plastů zachycených jako odpad v sítích. Další britský umělec navrhl boty z vyhozených plastů. Zastoupený bude také moderní plastový design z Německa, Nizozemí, Japonska či Islandu.

Smyslem expozice je přitáhnout pozornost k tématu lokální recyklace a omezení spotřeby plastu. V Evropě se ročně vyprodukují miliony tun plastového odpadu, jen kolem 25 až 30 procent plastů se ale recykluje.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist