https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/mendelove-univerzite-se-vyplaci-mit-lesy-s-certifikatem-fsc
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Mendelově univerzitě se vyplácí mít lesy s certifikátem FSC

3.11.2017 01:00 | BRNO (ČTK)
Čím dál více prodejců nábytku a výrobků ze dřeva vyžaduje od výrobců, aby zpracovávali dřevo z lesů s touto certifikací, která zaručuje ekologicky šetrné lesní hospodaření.  Ilustrační snímek FSC lesa.
Čím dál více prodejců nábytku a výrobků ze dřeva vyžaduje od výrobců, aby zpracovávali dřevo z lesů s touto certifikací, která zaručuje ekologicky šetrné lesní hospodaření. Ilustrační snímek FSC lesa.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Tomáš Duda / FSC
Mendelově univerzitě v Brně se stále více vyplácí mít lesy s certifikací FSC. Čím dál více prodejců nábytku a výrobků ze dřeva vyžaduje od výrobců, aby zpracovávali dřevo z lesů s touto certifikací, která zaručuje ekologicky šetrné lesní hospodaření. V Česku jsou takto certifikovaná pouze dvě procenta rozlohy lesů a Školní lesní podnik Křtiny spravovaný univerzitou patří s 10.000 hektary k největším vedle Krkonošského národního parku. Podle Zbyňka Mikuláška z podniku byla certifikace FSC ze 70 procent ekonomickým rozhodnutím, řekl při své včerejší prezentaci na brněnském veletrhu Wood-Tec.
 

Certifikaci FSC má podnik již od roku 1997. Hodně dřeva vyvážel do Anglie. "Zhruba sedm až osm let ekonomické důvody fungovaly dobře, později se objevila větší konkurence. Ale v posledních čtyřech až pěti letech zase cítíme nárůst poptávky a hlavním motorem je IKEA," zmínil Mikulášek globálního lídra v prodeji nábytku. Tento prodejce avizuje, že od roku 2020 chce veškerou dřevěnou produkci mít s certifikátem FSC.

"Nejde však pouze o firmu IKEA, ale požadují jej zákazníci z papírenského průmyslu a řada zpracovatelů se specifickými výrobky," řekl Milukášek. Ze Křtin jde ročně na trh 65.000 metrů krychlových surového dřeva a 5000 metrů krychlových je řezivo.

Přestože certifikace FSC si vyžaduje přímé i nepřímé náklady, pořád jde podle Mikuláška o ekonomickou výhodu ji mít a do budoucna pravděpodobně i nutnost. "Jsou s ní spojené přímé náklady a pak řada nepřímých. Pět procent porostu musí být takzvané referenční plochy, tedy bezzásahové, v nichž se nesmí těžit. U nás to jsou maloplošná chráněná území. Část dříví se musí také v lese nechat jako mrtvé dříví, které se přirozeně rozloží. Komplikovaný je také zásah proti kůrovci, protože v Česku teď není jediný přípravek, který by byl schválený v souladu s certifikací, a je potřeba nechat si schválit výjimku," řekl Mikulášek.

Kromě ekonomických výhod v podniku hledí i na ekologii a trvalou udržitelnost a know how. V lesích FSC se totiž nesmí mimo jiné hospodařit pomocí holosečí, což je pro těžbu dřeva nejjednodušší cesta. Les certifikovaný FSC je naopak různorodý jak věkově, tak druhově. Ve Křtinách převládají listnaté stromy, což je v Česku stále spíše výjimka.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Zdeněk Meitner
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist