https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/mze-premysli-o-castecnem-zakazu-glyfosatu-nevi-od-kdy
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ministerstvo zemědělství přemýšlí o částečném zákazu glyfosátu, neví od kdy

29.11.2017 20:36 | PRAHA (ČTK)
U glyfosátu je loňská spotřeba v porovnání s rokem 2012 o zhruba 309.000 litrů, tedy zhruba 30 procent, menší. Ilustrační snímek.
U glyfosátu je loňská spotřeba v porovnání s rokem 2012 o zhruba 309.000 litrů, tedy zhruba 30 procent, menší. Ilustrační snímek.
Ministerstvo zemědělství zvažuje možnost částečného zákazu používání herbicidu glyfosátu. Dnes to sdělilo v tiskové zprávě. Neví ale, od kdy by měla omezení platit. ČR spolu s dalšími státy před několika dny hlasovala pro prodloužení licence, která měla skončit v polovině prosince. Tento druh pesticidu, který některé výzkumné organizace označují za karcinogenní, tak dostal povolení na používání v EU na dalších pět let. Jednotlivé státy si ale mohou jeho omezení nebo zákaz na svém území určit samy, což není v rozporu s prodloužením evropské licence. Mluvčí ekologického Hnutí Duha Jan Piňos hodnotí snahu ministerstva jako zpozdilou a nedostatečnou.
 

"I přes prodloužení licence chceme snižovat používání glyfosátu. Změny, které tomu pomohou, zapracujeme do nyní připravované aktualizace Národního akčního plánu k bezpečnému používání pesticidů v ČR. Z konkrétních opatření v úvahu připadá například úplný zákaz neprofesionálního využití glyfosátu nebo omezení četnosti aplikace na stejném pozemku," uvedl ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL). Jednou z variant je podle něj také úplný zákaz používání glyfosátu kromě funkce herbicidu.

Další návrh podle úřadu spočívá v tom, že by glyfosát mohli aplikovat pouze proškolení pracovníci, kteří vedou evidenci jeho použití. "MZe zvažuje i zákaz používání glyfosátu v intravilánu obcí a na místech navštěvovaných veřejností. V zemědělství by mohl být glyfosát využíván pouze cíleně na ohniska vytrvalých plevelů jako je pýr, pcháč a další, namísto plošné aplikace," dodal úřad.

"Pan ministr Jurečka dělá špatné vtipy. Poté, co ČR v EU osmkrát hlasovala pro další neomezené používání glyfosátu a to naposledy jen před dvěma dny, tak na odchodu z vlády mlhavě připustí nějaké dílčí varianty zpřísnění. Kdo a proč mu má věřit?" ptá se Piňos. Podle něho by se měly schválit tyto alternativy všechny, nikoliv jen část z nich.

Kdy přesně by návrhy úřadu mohly začít platit, se neví. "Stanovit přesný termín by bylo předčasné, nicméně MZe ještě navýší svoje úsilí pro co největší snížení jeho užití, a využije i v současné době projednávanou aktualizaci Národního akčního plánu k bezpečnému používání pesticidů," dodala mluvčí úřadu Markéta Ježková.

Za posledních šest let se podařilo omezit používání pesticidů v ČR celkově o osm procent, uvedlo ministerstvo. U glyfosátu je loňská spotřeba v porovnání s rokem 2012 o zhruba 309.000 litrů, tedy zhruba 30 procent, menší.

Pro prodloužení licence látky, která je aktivní složkou například herbicidu Roundup společnosti Monsanto, hlasovalo v tomto týdnu 18 zemí EU, devět států bylo proti a jeden se zdržel. Hlasování umožní komisi licenci včas prodloužit. Česká republika, stejně jako klíčové Německo nebo Velká Británie byly podle informací ČTK mezi zeměmi, které prodloužení licence podpořily. Proti se dlouhodobě staví hlavně Francie.

Glyfosát, který se používá v přípravcích na odstraňování plevele, Mezinárodní agentura pro výzkum rakoviny označuje za pravděpodobně karcinogenní. Naopak Evropský úřad pro bezpečnost potravin a Evropská agentura pro chemické látky, o jejichž posudky se opírá Evropská komise, považují glyfosát za neškodný.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist