https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/mzp-da-pri-hlasovani-o-narodnich-parcich-na-doporuceni-vyboru
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Hnutí Duha předalo se známými osobnostmi ministerstvu petici k Šumavě. MŽP s požadavky nesouhlasí

4.10.2016 13:32 | PRAHA (ČTK)
Předávání "Petice za dobrý zákon o NP Šumava" za účasti Olgy Sommerové, Táni Fischerové, Petra Vacka, Vojtěcha Dyka, Kryštofa Hádka a Václava Chaloupka
Předávání "Petice za dobrý zákon o NP Šumava" za účasti Olgy Sommerové, Táni Fischerové, Petra Vacka, Vojtěcha Dyka, Kryštofa Hádka a Václava Chaloupka
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Hnutí DUHA
Při schvalování nových pravidel pro národní parky (NP) bude na říjnové schůzi Sněmovny ministerstvo životního prostředí podporovat pozměňovací návrhy doporučené výborem pro životní prostředí. Návrh by se tak neměl radikálně změnit. "Petici za dobrý zákon o NP Šumava" s požadavky odpovídajícími pozměňovacím návrhům poslance Jiřího Junka (KDU-ČSL) ekologičtí aktivisté předali ministerstvu. Petici s 61 139 podpisy má náměstek ministra Vladimír Dolejský za významnou, s jejími body ale nesouhlasí.
 

Ministerstvo podle Dolejského zásadně nesouhlasí s návrhem, aby do roku 2030 byla polovina šumavského národního parku ponechána přírodě. "Je to nerealizovatelné. My předkládáme postup, který dává šanci stabilitě. To znamená 15 let situaci monitorovat a pak rozhodnout o možné změně," řekl ČTK. Požadavek na regulaci nové zástavby v národním parku pak podle něj dostatečně ošetří zavedení předkupního práva k pozemkům pro stát, potažmo ministerstvo.

Za spíše řečnický požadavek označil Dolejský bod petice, podle kterého má novela znamenat pro Šumavu ochranu přírody a ostatní činnosti umožní jen do míry, jež neohrozí vzácnou přírodu. "To už vyplývá z definice zákona," míní.

Podle Jana Piňose z Hnutí Duha má ministerský návrh řadu kladů i nedostatky. Upozornil, že Junkovy pozměňovací návrhy podpořili mimo jiné bývalý ministr životního prostředí Ladislav Miko nebo předseda platformy Vědci pro Šumavy Jakub Hruška. Peticí chtějí podle Piňose aktivisté ministra Richarda Brabce (ANO) přimět k akci, připomenul, že zákon ministr při vstupu do úřadu označil za jednu ze svých priorit.

Počátkem září návrh zákona poslanci na žádost hnutí ANO vyřadili ze schůze, aby se k němu vrátili až po krajských volbách. Zákonodárci se jím podle mluvčí ministerstva Petry Roubíčkové budou zabývat na schůzi, která začne v druhé polovině října. Brabec nevylučuje podporu menších změn, například posílení postavení rad národních parků, které v létě doporučil i sněmovní výbor.

Sněmovna by podle doporučení výboru neměla přijmout většinu z Junkových pozměňovacích návrhů, ale ani návrhy Jana Zahradníka (ODS) a jeho stranického kolegy Petra Bendla. Například požadavek na vypuštění pasáže, podle níž je dlouhodobým cílem ochrany národních parků i "zajištění nerušeného průběhu přírodních dějů", a návrh, podle něhož by i v nejcennějších částech parků byly možné zásahy.

Výbor naopak podpořil Junkův návrh, podle kterého by stát nesměl v národních parcích prodávat žádné pozemky.

Sporná předloha by měla podle ministerstva více otevřít nejcennější přírodu turistům. Kritici se obávají dopadů normy zejména na šumavské obce a tamní obyvatele.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist