https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/na-bahamach-jsou-zraloci-pod-ochranou
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Na Bahamách jsou žraloci pod ochranou

17.8.2011 01:38 | PRAHA/NASSAU (Ecomonitor)
Lov žraloků byl na Bahamách omezen již v roce 1993. Od této doby se nesměly používat dlouhé lovné šňůry s návnadami.
Lov žraloků byl na Bahamách omezen již v roce 1993. Od této doby se nesměly používat dlouhé lovné šňůry s návnadami.
Bahamy vyhlásily nový zákon, který zakazuje lov, prodej, dovoz a vývoz žraloků a produktů z nich. Toto opatření mění 630 000 čtverečních kilometrů výsostných vod této karibské země v útočiště pro tento živočišný druh, informuje server Ecologiaverde.com.
 

Zákon ukládá trvalou ochranu pro více než čtyřicítku žraločích druhů v bahamských vodách. Evropský program pro záchranu mořských druhů Pew Environment Group již ocenil přijaté ustanovení. Rovněž v Hondurasu, Palau a na Maledivách vznikla další útočiště pro žraloky.

Ekologické organizace tvrdí, že každoročně je na světě zabito 73 milionů žraloků, mnoho z nich jen kvůli ploutvím, jež tvoří základní ingredienci pro tradiční čínskou polévku.

Lov žraloků byl na Bahamách omezen již od roku 1993, jenže se nejednalo o kompletní zákaz. Nesměly se používat pouze dlouhé lovné šňůry s návnadami, nicméně ostatní způsoby lovu zůstaly legální, jelikož obecně tolik neohrožují životní prostředí a mořskou biodiverzitu. Odteď platí již úplný zákaz nejen lovu žraloků, ale i obchodování s jejich masem či jakoukoliv částí jejich těla.

Bahamy hostí každoročně tisíce turistů, z nichž mnozí přijíždějí právě proto, aby mohli během potápění spatřit tyto působivé živočichy v jejich přirozeném prostředí. Přijatý zákon jim to umožňuje, avšak už bez možnosti jejich lovu. Bahamy tak učinily důležitý krok vpřed v boji proti vyhubení žraloků a pro zachování celého ekosystému, v němž žijí.

Podle zprávy Davida Sanze „Bahamas protege a los tiburones“ zveřejněné na serveru Ecologiaverde.com dne 6. července 2011.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist