https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/na-jihu-moravy-maji-ekomapu-prazani-dostali-cyklomapu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Na jihu Moravy mají ekomapu, Pražané dostali cyklomapu

14.12.2011 12:58 | PRAHA (Ekolist.cz)
Studánky v okolí Brna
Studánky v okolí Brna
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Ekomapa
Konec roku přinesl dvě internetové mapy. Jedna se zaměřuje na Jihomoravský kraj a lidem ukazuje umístění různých ekologicky zaměřených podniků a institucí. Druhá cílí na Pražany, kteří jezdí nebo by rádi jezdili po Praze na kole.
 

Za Ekomapou Jihomoravského kraje stojí Ekologický institut Veronica. Podle Petra Ledviny z Veroniky jde o jedinečnou praktickou navigaci pro všechny, kdo se chtějí seznámit se službami, možnostmi, ale i krásami jižní Moravy, které úzce souvisí s přírodou, zdravým životním stylem a ochranou životního prostředí.

Aktuálně obsahuje ekomapa téměř 1500 tipů na místa a služby pro ekologicky příznivý život. „Může pomoci nalézt cykloservis, farmářský trh, sběrné středisko odpadu, studánku, útulek pro zvířata, památný strom, chráněné území, nebo třeba vyhlídku či ekologickou poradnu,“ vyjmenovává Petr Ledvina. Mapa může stejně tak dobře sloužit jak obyvatelům kraje, tak i turistům.

Ekomapa Jihomoravského kraje je rozšířením Ekomapy Brna, která byla spuštěna na začátku roku. Zajímavé věci lze najít i v mapě České republiky, doplňuje Petr Ledvina.

Prahou s cyklomapou

Pražští cyklisté se před vánocemi dočkali aktualizace pražské cyklomapy, která jim má usnadnit dopravu v hlavním městě. Díky mapě, vydané serverem PrahouNaKole.cz si cyklista může naplánovat trasu, prohlédnout si vybrané úseky na fotografiích, zjistit, kde jsou jaké uzavírky a dočíst se řadu užitečných informací. Z mapy lze snadno vyčíst, kde je jaké stoupání, v které ulici je dlažba nebo kde bývá hustý automobilový provoz. Už v předchozí verzi mapy byly značky varující před problémovými úseky nebo šipky usnadňující průjezd určitého místa. Mapu naleznete zde, doplňující informace k nové verzi zde.

Pražané mohou již od loňska využívat Zelenou mapu Prahy, kterou připravilo občanské sdružení Auto-Mat. Zelená mapa zájemci pomůže najít vegetariánskou či nekuřáckou restauraci nebo farmářský obchod s čerstvou zeleninou. Mapa také ukazuje trasy pro chodce, místa přátelská rodinám s dětmi, pro seniory nebo cyklisty.


reklama

 
Martin Mach Ondřej

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist