https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/na-lepsi-hospodareni-s-vodou-pujde-z-dotaci-eu-pres-4-mld-kc
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Na lepší hospodaření s vodou půjde z dotací EU přes 4 miliardy Kč

31.5.2016 11:49 | PRAHA (ČTK)
Přes čtyři miliardy korun z evropských dotací dostanou projekty na zajištění pitné vody v době sucha.
Přes čtyři miliardy korun z evropských dotací dostanou projekty na zajištění pitné vody v době sucha.
Přes čtyři miliardy korun z evropských dotací dostanou projekty na zajištění pitné vody v době sucha a zlepšení kvality vodohospodářské infrastruktury v České republice. Další miliarda půjde na rekultivace a sanace skládek odpadu a bioplynové stanice. Ministerstvo životního prostředí schválilo podporu úspěšným projektům ze čtyř výzev Operačního programu Životní prostředí. Informovala o tom mluvčí úřadu Petra Roubíčková.
 

Do vybraných vodohospodářských projektů patří například stavba a rozšíření kanalizací, čističky odpadních vod a lepší čištění v čistírnách odpadních vod. "Úspěšné byly ale i projekty jako třeba výstavba vodovodů v menších obcích, kde lidé dosud využívali jen vodu ze studní, které je pro velké sucho v posledních letech na mnoha místech v ČR nedostatek," uvedl v tiskové zprávě ministr životního prostředí Richard Brabec.

Nejvíce peněz se rozdělí na výstavbu a rozšíření kanalizačních systémů a výstavbu i intenzifikaci čistíren odpadních vod. Schváleno bylo 124 projektů za téměř čtyři miliardy korun. Například více než 34 milionů korun bude stát čtvrtá etapa odkanalizování části Havířova, vylepšení ekologického stavu řeky Bečvy v Hranicích by mělo stát 168 milionů. Peníze zamíří i do Úpravny vody Želivka-Ledeč nad Sázavou-Havlíčkův Brod, kde se zlepší kapacita skupinového vodovodu Želivka - Podmoklany.

Z evropských dotací se nově podporuje pouze výstavba ekologicky šetrných kanalizací, které nesměšují dešťové vody s vodami splaškovými. Ustupuje se i od centrálního čištění odpadních vod ve prospěch decentralizovaného čištění.

Dotace dostane i třicítka projektů, které se zaměřují na výstavbu a dostavbu vodovodních řadů, přivaděčů a úpraven vody, například projekt v městě Blovice na Plzeňsku. Zde podle Brabce měli lidé k dispozici pitnou vodu pouze z individuálních studní a potýkali se s jejím nedostatkem.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist