https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/na-potravinach-by-mel-byt-oznacen-vyrobce-a-zeme-puvodu-zada-potravinarska-komora
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Na potravinách by měl být označen výrobce a země původu, žádá potravinářská komora

14.6.2016 12:28 | PRAHA (ČTK)
Označení má podle něj přínos pro trhy mimo Evropskou unii. „Zboží z EU je obecně považováno jako jedno z nejkvalitnějších," řekl. Zákazníci by ale podle něj měli vědět, zda bylo jídlo vyrobené v Rumunsku, v Polsku, nebo v ČR, aby měli možnost se rozhodnout, jaký stát chtějí svou spotřebou podporovat
Označení má podle něj přínos pro trhy mimo Evropskou unii. „Zboží z EU je obecně považováno jako jedno z nejkvalitnějších," řekl. Zákazníci by ale podle něj měli vědět, zda bylo jídlo vyrobené v Rumunsku, v Polsku, nebo v ČR, aby měli možnost se rozhodnout, jaký stát chtějí svou spotřebou podporovat
Potravinářská komora ČR chce, aby bylo u potravin zrušeno označení „Vyrobeno v Evropské unii“. Na každé potravině by měla být země původu a její výrobce, řekl míní prezident komory Miroslav Toman. Označení vyrobeno v EU by podle něj mohlo zůstat na výrobcích, které míří mimo unii.
 

„Voláme po tom, aby byl jednoznačně označen výrobce na výrobku, ještě lépe i země původu. Označení výrobce je zásadní podmínkou, nehledě na to, že každý výrobce, když něco vyrobí, by se za to neměl stydět. Každý, kdo se schovává za značkou vyrobeno v EU, určitě není hrdý na svůj produkt," uvedl Toman.

Označení má podle něj přínos pro trhy mimo Evropskou unii. „Zboží z EU je obecně považováno jako jedno z nejkvalitnějších," řekl. Zákazníci by ale podle něj měli vědět, zda bylo jídlo vyrobené v Rumunsku, v Polsku, nebo v ČR, aby měli možnost se rozhodnout, jaký stát chtějí svou spotřebou podporovat.

Potravináři usilují o zvýšení spotřeby českých potravin, hlavně v oblasti vepřového masa a mléka, kde již delší čas prodávají zemědělští producenti své výrobky pod nákladovou cenou. Podle komory preferují nadnárodní obchodní řetězce zboží ze svých domovských států. Jedním z návrhů komory, jak tomu zamezit, je kromě důkladnější kontroly dovozů také vyšší zdanění prodejen potravin nad určitou velikost.

Vláda se v minulém týdnu krizovou situací v zemědělství zabývala. Uložila ministru zemědělství Marianu Jurečkovi (KDU-ČSL), aby začal hledat nové způsoby řešení problémů v živočišné výrobě, ovocnářství a vinařství. Ministr by si přál dočasné snížení daní a osvobození od plateb sociálního a zdravotního pojištění pro zemědělské subjekty postižené krizí. Bude se také snažit zajistit peníze pro podniky, kterým úrodu zničily jarní mrazy. Agrární komora ministrovi navrhla, aby se pro zemědělce zrušila daň z nemovitostí pro ornou půdu a trvalé travní porosty. Výběr daně podle ní činí přibližně 1,8 miliardy korun, přičemž náklady na správu a výběr nejsou o moc nižší. Ministr chce o problémech jednat i na evropské úrovni.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist