https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/na-strese-historicke-budovy-prazskeho-magistratu-budou-vceli-uly
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Na střeše historické budovy pražského magistrátu budou včelí úly

5.4.2016 13:41 | PRAHA (ČTK)
Včelíny v Praze stojí třeba v Milíčovském lese, Prokopském údolí, Divoké Šárce, Kamýku či v Hostivařském lesoparku. K vidění jsou včelí úly ale i na střeše obchodního centra nebo hotelu
Včelíny v Praze stojí třeba v Milíčovském lese, Prokopském údolí, Divoké Šárce, Kamýku či v Hostivařském lesoparku. K vidění jsou včelí úly ale i na střeše obchodního centra nebo hotelu
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | AMI Communications
Na střeše historické budovy pražského magistrátu budou včelí úly. Rozhodla o tom nekompletní rada města. Chovatel z Újezdu nad Lesy získá smlouvu na dobu neurčitou. Vyčleněno bude mít šest metrů čtverečních střechy. V Praze je řada netradičních míst, kde se mohou lidé se včelstvy setkat. Podle odborníků se medonosnému hmyzu v městském prostředí daří.
 

Šest úlů bude stát na střeše historické budovy směrem na Mariánské náměstí. Záměr posvětili i magistrátní památkáři a odborníci z Národního památkového ústavu, kteří trvali na tom, aby dřevěné úly barevně splývaly s nátěrem přilehlé fasády. Další podmínky neměli, vyplývá z rozhodnutí.

Včelíny v Praze stojí třeba v Milíčovském lese, Prokopském údolí, Divoké Šárce, Kamýku či v Hostivařském lesoparku. K vidění jsou včelí úly ale i na střeše obchodního centra nebo hotelu nebo v Botanické zahradě v Troji. Městské prostředí podle odborníků poskytuje včelám pestrou škálu zeleně a rostlin k opylování. Medonosný hmyz navíc není ohrožen pesticidy, jak tomu bývá v zemědělské krajině.

Zatímco mimo Prahu počty včelařů za posledních několik let vzrostly, v Praze pokračuje klesající trend. V roce 1995 bylo v hlavním městě po největším poklesu počtu včelstev, k jakému v ČR tenkrát během několika let došlo, asi 720 včelařů a 5300 včelstev, předloni už zbývalo jen 360 včelařů a 3200 včelstev. Za úbytek může kromě změny životního stylu Pražanů, kteří už ke včelaření tolik netíhnou, zastavování prostoru v okrajových částech metropole, kde dříve byly třeba zahrádky.

V celém Česku je asi 53 000 včelařů, kteří mají přes půl milionu včelstev, a v posledních letech jejich počty narůstaly. Ročně vyprodukují asi 8000 tun medu, jedno včelstvo mezi deseti a dvaceti kilogramy.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist