https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/navstevujte-dech-berouci-prirodni-scenerie-nebo-obdivujte-umeni-a-budete-zdravejsi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Navštěvujte dech beroucí přírodní scenérie nebo obdivujte umění. A budete zdravější

9.2.2015 02:00 | PRAHA (Ekolist.cz)
Dech beroucí pohled Pravčickou bránu, poslech Schubertovy Ave Maria nebo němý úžas nad krásou Sixtinské kaple jsou podle vědců vyloženě zdravé.
Dech beroucí pohled Pravčickou bránu, poslech Schubertovy Ave Maria nebo němý úžas nad krásou Sixtinské kaple jsou podle vědců vyloženě zdravé.
Dech beroucí pohled Pravčickou bránu, poslech Schubertovy Ave Maria nebo němý úžas nad krásou Sixtinské kaple jsou podle vědců vyloženě zdravé. Pozitivní emoce spojené s vnímáním krásy přírody či uměleckého díla pomáhají obrannému systému lidského těla.
 

Vědci z kalifornské Berkely konkrétně prokázaly, že silný pozitivní prožitek krásné přírody či umění způsobuje nižší hladinu proteinu cytokinu. Vyšší hladina cytokinu zpravidla znamená, že se imunitní systém něčemu brání.

„Náš výzkum ukazuje, že pozitivní emoce jsou spojené s nízkou hladinou cytokinu, ukazatelem dobrého zdraví,“ říká Jennifer Stellarová, která na University of California Berkeley výzkum vedla.

Jejího výzkumu se zúčastnilo dvě stě mladých lidí, kterým bylo zajištěno, že během zkoumaného dne zažijí pozitivní emoce z návštěvy přírodního monumentu či uměleckého díla. Z malých kousků jejich tkáně pak výzkumníci zjistili, že ti lidé, kteří ten den zažili opravdu silné emoce – úžas či údiv na krásou přírody či uměleckého díla – mají hladinu cytokinu nejnižší.

Cytokiny pomáhají lidskému tělu zvládat zánětlivá onemocnění, nemoci a traumata. Dlouhodobá vysoká hladina cytikonu je však známkou špatného zdraví a souvisí s diabetem 2 typu, artitidou, Alzheimerovou chorobou a depresemi.

„To, že lidé chodí do přírody obdivovat její krásy, poslouchají hudbu či navštěvují výstavní sály, má přímý vliv na jejich zdraví a délku života,“ říká psycholog Dacher Keltner z Berkeley.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

VP

Václav Příhoda

29.11.2022 00:30
Výletům do přírody a obdivování přírodních krás se prostě jen tak něco nevyrovná, z vlastní zkušenosti můžu potvrdit. A s tím uměním také máte pravdu. Nikdy jsem se moc o umění nezajímal, ale nedávno jsem si na doporučení známého koupil jeden obraz z https://www.antikart.cz/ jako investici a od té doby do toho pronikám víc a víc.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist