https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/nemecke-dioxiny-nici-ceske-ekozemedelce
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Německé dioxiny ničí české ekozemědělce

23.2.2011 09:25 | PRAHA (Ecomonitor)
Německé biofarmy zkupují bioobilí jako krmivo pro svá prasata. O české biomaso zájem v Německu není.
Německé biofarmy zkupují bioobilí jako krmivo pro svá prasata. O české biomaso zájem v Německu není.
Licence | Volné dílo (public domain)
Německý skandál s dioxiny ve vepřovém mase z velkochovů vede německé spotřebitele k nakupování biomasa. České biofarmy však bojují o přežití – německé biofarmy vykoupily všechno bioobilí, které se používá jako krmivo pro vepře, informoval včera server Lidovky.cz.
 

Lidovky.cz citovali Josefa Sklenáře, který provozuje biofarmu Sasov a jediná biojatka v republice. „Vzhledem k tomu, že krmivo ovlivňuje z 80 procent cenu vepřového masa, uvažoval jsem, že budu muset část chovu zlikvidovat. S tak drahým masem bych na českém trhu neuspěl," stěžuje si Sklenář. "Když nemáte krmivo či za něj musíte platit horentní sumy, nemáte šanci přežít," uvedl Sklenář. Podle něho nemají Němci o české biovepřové zájem.

Chov ale možná nakonec zachrání výzva o pomoc. "Obrátil jsem se na kolegy v oblasti ekozemědělství, aby mi pomohli překonat dobu do sklizně obilí a kupovali od nás speciální balíčky s masem. A setkal jsem se s kladnou odezvou," řekl Sklenář. Odepsali mu prý i vegetariáni, kteří prý maso budou kupovat pro své rodiče.

Německý dioxinový skandál se dotkne ale i české konvenční produkce. Podle šéfa Agrarní komory Jana Veleby hrozí desítkám malých chovatelů zánik, protože německé farmy nyní prodávají své maso za dumpingové ceny. Celá zpráva na Lidovky.cz

Přečtěte si zprávu Jak to chodí na biojatkách?


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist