https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/norma-o-novych-pravidlech-pro-narodni-parky-bude-celit-zamitnuti
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Norma o nových pravidlech pro národní parky bude čelit zamítnutí

25.5.2016 18:13 | PRAHA (ČTK)
Jihočeský poslanec Zahradník navrhuje vypustit ze zákona pasáž, podle níž je dlouhodobým cílem ochrany národních parků i "zajištění nerušeného průběhu přírodních dějů", což podle něho v podstatě znamená bezzásahovost.
Jihočeský poslanec Zahradník navrhuje vypustit ze zákona pasáž, podle níž je dlouhodobým cílem ochrany národních parků i "zajištění nerušeného průběhu přírodních dějů", což podle něho v podstatě znamená bezzásahovost.
Vládní předloha o nových pravidlech pro všechny čtyři národní parky v Krkonoších, Českém Švýcarsku, Podyjí a na Šumavě bude čelit návrhu na zamítnutí. V dnešním druhém čtení jej podal Jan Zahradník z opoziční ODS, jenž ale neprosadil, aby se novela o ochraně přírody a krajiny vrátila k projednání do výborů.
 

Poslanci předložili k normě i mnohdy protichůdné návrhy úprav. Sněmovna by mohla o její podobě rozhodovat ještě na nynější schůzi.

Zahradník chce zrušit ustanovení, která by podle něho vedla k bezzásahovosti v nejcennějších, takzvaných přírodních zónách parků. Jiří Junek (KDU-ČSL) naopak navrhuje, aby zákon od počátku zakotvil nejnižší možnou rozlohu těchto přírodních zón.

Ačkoli se má předloha vztahovat na všechny národní parky, poslanci nejvíce diskutují o Šumavě. Jihočeský poslanec Zahradník navrhuje vypustit ze zákona pasáž, podle níž je dlouhodobým cílem ochrany národních parků i "zajištění nerušeného průběhu přírodních dějů", což podle něho v podstatě znamená bezzásahovost. Zahradník navíc chce, aby i v nejcennějších částech parků byly možné zásahy "za účelem ochrany, obnovy a podpory ekologické stability lesních ekosystémů", což může mířit na boj s kůrovcem.

Junkův návrh předpokládá, že přírodní zóna by musela tvořit v různých časových horizontech více než polovinu rozlohy národních parků. Například u Šumavy by se tohoto stavu muselo dosáhnout do 18 let. Už při prvním vymezení zón by území zařazené do nejcennější části Šumavy muselo tvořit nejméně 29 procent rozlohy parku.

"Nechceme-li pokračovat v současné praxi, kdy se například péče o Národní park Šumava mění s každým ministrem životního prostředí a novým ředitelem národního parku, měli bychom základní mantinely pro rozlohu a rozšiřování přírodní zóny v jednotlivých národních parcích stanovit zákonem," zdůvodnil návrh Junek. Chce taky, aby nejvíce chráněné přírodní zóny nebylo do budoucna možné přeřazovat do méně cenných zón. Předloha předpokládá čtyři.

Junek taky chce, aby stát nesměl v národních parcích prodávat žádné pozemky a aby se současné plochy určené pro možnou zástavbu směly rozšiřovat jen v takovém veřejném zájmu, který převažuje nad ochranou přírody.

Zahradník naopak požaduje zrušení předkupního práva státu i k pozemkům, které je možné podle územního plánu obcí zastavět, nejen k těm, které jsou v už zastavěném území. Občanský demokrat Petr Bendl navrhuje zrušit předkupní právo státu na pozemky v národních parcích, v rezervacích a na územích přírodních památek úplně.

Další Zahradníkův návrh k předloze, jež by měla podle ministerstva životního prostředí více otevřít nejcennější přírodu národních parků šetrné turistice, by dal větší slovo obcím při vymezování zón a klidových území národních parků. Komunista Jan Klán zase chce, aby pravidla pro národní parky stanovily samostatné zákony.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist