https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/nova-videa-z-fotopasti-vlkum-se-v-machove-kraji-zrejme-dari
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Nová videa z fotopasti: Vlkům se v Máchově kraji zřejmě daří

4.2.2015 02:01 | PRAHA (Ekolist.cz)
Smečka vlků, kterou v září loňského roku zachytily fotopasti v CHKO Kokořínsko - Máchův kraj, se zde stále pohybuje. Smečka vlků se v této oblasti utvořila v roce 2014, kdy došlo k rozmnožení vlčího páru a úspěšnému odchovu mláďat. Koncem roku se dobrovolníkům podařilo nalézt stopy 4-5 vlků v okolí Břehyňského rybníka a začátkem roku 2015 nalezli stopy 5 vlků členové mysliveckého sdružení u části obce Bezděz (Dvůr).
 

Jak dále informuje Správa CHKO, vlci se pohybují v širší oblasti minimálně mezi Novozámeckým rybníkem a Bělou pod Bezdězem a není vyloučen jejich výskyt i na jiných místech, především v bývalém vojenském výcvikovém prostoru Ralsko. Trvající pobyt smečky potvrdily i fotopasti, které zachytily 4 vlky naposledy 21. ledna 2015. V případě, že opět nastanou vhodné klimatické podmínky, bude možné provést i další monitoring vlků pomocí hledání stop v čerstvém sněhu a zjistit, zda je smečka stále v plném počtu či došlo k nějakým změnám.

Některé z fotopastí jsou umístěny i v národní přírodní rezervaci Břehyně – Pecopala, kam je přístup veřejnosti mimo cesty vyznačené se souhlasem orgánu ochrany přírody zakázán. Fotopasti však často zachycují porušování tohoto zákazu. Správa CHKO proto prosí veřejnost, aby zákaz respektovala.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist