https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/nove-tarify-pro-elektrrinu-se-mohou-obratit-proti-energetickym-firmam-upozornuje-aliance-sance-pro-budovy
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Nové tarify pro elektřinu se mohou obrátit proti energetickým firmám, upozorňuje aliance Šance pro budovy

3.2.2016 10:21 | PRAHA (Ekolist.cz)
S vymizením ekonomické motivace se pak může zvrátit i mírně klesající trend české spotřeby, upozorňuje aliance
S vymizením ekonomické motivace se pak může zvrátit i mírně klesající trend české spotřeby, upozorňuje aliance
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Navrhovaný tarifní systém odradí spotřebitele od úspor energie, upozorňují aktivisté. To by mohlo na první pohled vyhovovat energetickým firmám. Česká republika se ale zavázala energiemi šetřit a pokud jejich spotřeba nebude klesat, může zodpovědnost za úspory spadnout na energetické firmy, upozorňuje aliance Šance pro budovy.
 

Česká republika si vytyčila cíl uspořit do čtyř let 48 PJ. Nový systém placení elektřiny, který připravil Energetický regulační úřad (ERÚ) počítá s tím, že velká část plateb za energii se bude odvíjet od velikosti jističe, nikoliv od spotřeby. To ale podle aliance Šance pro budovy demotivuje domácnosti a firmyod spoření elektřinou spoří, což dosažení cíle ze strany státu ztíží.

S vymizením ekonomické motivace se pak může zvrátit i mírně klesající trend české spotřeby, upozorňuje aliance a tato skutečnost se nakonec může obrátit proti energetickým firmám.

„Národní akční plán pro energetickou účinnost z dubna 2014 počítá s tím, že Česká republika naplní národní cíl pro energetickou účinnost tzv. alternativním schématem, tedy zejména programy podpory úspor energie v budovách a průmyslu," vysvětluje aliance Šance pro budovy. Pokud se ale ukáže, že do roku 2017 není na cestě k jeho splnění, dokument podle aliance doporučuje, aby se zvážilo přenesení povinnosti na energetické firmy.

Líbí se Vám článek? Přispějete na další?

       

Šance pro budovy, aliance asociací realizujících úspory energie v budovách, se přidala k dalším kritikům nových tarifů pro elektřinu. „Pokud bude velká část plateb za elektřinu záviset na velikosti jističe a ne spotřebovaných kilowatthodinách, budou znevýhodněné domácnosti a firmy, které se rozhodly energii spořit. Věřím, že ERÚ jen vypustilo balónek a sonduje reakci trhu,,“ dodává Petr Holub, ředitel aliance. Podle odborníků je potřeba spotřebitele motivovat k úsporám energie a poskytnout jim možnost se rozhodovat, kdy a za jakých podmínek budou energie spotřebovávat.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

JM

Jan Mach

3.2.2016 16:21
Další pokus o ožeračování obyvatel. Naprostá většina má jistič před elektroměrem 25A, největší jistič v bytě 16A. Aby se jistič u elektroměru mohl snížit na 16A, musí dojít ke změně v bytovém rozvaděci - nahradit jističe 16A za 10A. Prakticky jsem si ověřil, že stačí mít na takto jištěný vývod zapojnu lednici s mražákem a dochází k vypadávání jističe. A že se to někomu vyplatí? Pak musí mít roční spotřebu ke 3000kWh, což je dost vyjímečné, odhaduji, že průměr je polovina.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist