https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/nove-toreadory-ve-spanelsku-ceka-nejista-budoucnost
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Nové toreadory ve Španělsku čeká nejistá budoucnost

28.12.2015 10:52 | PRAHA (ČTK)
Zatímco bojovníci proti koridě soudí, že jde o mučení zvířat, její stoupenci obhajují toto umění a tvrdí, že bojoví býci žijí právě jen pro zápasy.
Zatímco bojovníci proti koridě soudí, že jde o mučení zvířat, její stoupenci obhajují toto umění a tvrdí, že bojoví býci žijí právě jen pro zápasy.
Mladý Ángel Tellez denně naběhá 70 kilometrů do toreadorské školy v Madridu, aby si splnil svůj sen stát se hvězdou této tradice, kterou chtějí ochránci zvířat zrušit. Píše o tom agentura AFP.
 

"Mým vzorem je José Tomás," říká sedmnáctiletý mladík a uchopí jasně červenou plachtu muletu, aby předvedl několik kroků v nejstarší z 52 španělských toreadorských škol.

"Odmalička jsem žil ve světě koridy, můj strýc je banderillero," (ten, který do býka zabodává dlouhé dřevěné hůlky s harpunovitými hroty, takzvané banderillas), vysvětluje Ángel. "Právě on mě pobízel, abych do této školy vstoupil," dodává.

Stejně jako čtyřicítka jeho kamarádů včetně dvou dívek je Ángel žákem školy Marcial Lalanda, působící od roku 1976 v srdci Casa de Campo, rozsáhlého lesa a "zelených plic" španělské metropole.

V lokalitě La Venta del Batán, kde jsou vystavováni býci určení pro Feria de San Isidro v Madridu, tráví tito mladí lidé více než 20 hodin týdně a kromě techniky zápasů se tu učí jejich historii či anatomii býků. Někteří přišli až z Mexika nebo Kolumbie.

Budoucí toreadoři se tu cvičí se skutečnými zvířaty při tentaderos, výběru krav a býků, kdy si žáci testují odvahu svých taurillons, nekastrovaných mladých býčků. Všichni doufají, že si jich všimne nějaký agent, který jim pomůže zahájit kariéru.

"Chtějí se stát hvězdami býčích zápasů, ale ze sta se proslaví tak jeden a ani ten nemusí být nejlepší," poznamenává bývalý matador José Luís Bote, jeden ze tří ředitelů školy, která zažívala své časy slávy v polovině 90. let, kdy měla na 200 žáků.

Několik málo se může stát matadorem, který usmrcuje býka v aréně. Podle oficiálních údajů bylo loni z 10.194 těch, kdo se věnují býčím zápasům, jen 801 matadorů.

Ještě menšímu počtu se podaří stát se hvězdou koridy, stále více kritizované tradice, proti níž se především staví ochránci zvířat. Zatímco bojovníci proti koridě soudí, že jde o mučení zvířat, její stoupenci obhajují toto umění a tvrdí, že bojoví býci žijí právě jen pro zápasy.

"Konec koridy by znamenal zánik zvířecí rasy vytvořené člověkem pro boj," tvrdí slavný matador Julián López zvaný El Juli, bývalý žák madridské školy. El Juli kritizuje zejména politizaci koridy v době, kdy četné radnice a regiony ovládané levicí přijaly opatření proti býčím zápasům.

Podle posledních údajů se loni ve Španělsku uskutečnilo 1868 býčích zápasů, které přilákaly šest milionů diváků v zemi, která má 47 milionů obyvatel.
Podle posledních údajů se loni ve Španělsku uskutečnilo 1868 býčích zápasů, které přilákaly šest milionů diváků v zemi, která má 47 milionů obyvatel.

Madridská radnice, kterou od května ovládá koalice levicových stran a ekologů, se rozhodla zrušit subvenci ve výši 60.000 eur (1,60 milionu Kč), kterou škola dostávala. Vznikly tak pochybnosti kolem budoucnosti této školy.

Katalánsko zakázalo koridu v roce 2012, radnice města La Coruňa vedená levicovou koalicí zrušila zápasy ve městě a ostrov Mallorca prohlásil, že je proti býčím zápasům.

Podle posledních údajů se loni ve Španělsku uskutečnilo 1868 býčích zápasů, které přilákaly šest milionů diváků v zemi, která má 47 milionů obyvatel.

Stoupenci býčích zápasů tvrdí, že tato čísla ukazují, že pokles návštěvnosti arén není způsoben ani tak znechucením publika, jako spíše ekonomickou krizí.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist