https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/novy-druh-obri-vosy-s-ohromnymi-celistmi-objeven-v-indonesii
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Nový druh obří vosy s ohromnými čelistmi objeven v Indonésii

25.3.2012 01:01 | PRAHA/NEW YORK (Ekolist.cz)
Samec obří vosy Megalara garuda
Samec obří vosy Megalara garuda
Foto | Lynn S. Kimsey, Michael Ohl / Zookeys
Na indonéském ostrově Sulawesi vědci objevili nový druh obří vosy, která může měřit až 6,5 centimetru. Vosu popsala v pátečním vydání časopisu Zookeys entomoložka Lynn Kimseyová z univerzity v kalifornském Davisu společně s Michaelem Ohlem z berlínského muzea přírodních věd. Zatímco Kimseyová ji přivezla ze své výpravy na Sulawesi, Ohl ji našel v depozitáři berlínského muzea přírodních věd, kde na objevení čekala od roku 1930.
 

Nový druh vosy, která má černé zbarvení, pojmenovali Megalara garuda. Garuda je v Indonésii jméno mytické bytosti, jakéhosi napůl člověka a napůl ptáka, jenž je národním symbolem země. Samotná vosa je obrovská. V rok starém článku na stránkách univerzity v Davisu Lynn Kimseyová uvádí, že samci jsou dlouzí asi dva a půl palce, což odpovídá přibližně 6,5 centimetrům. Ve v pátek zveřejněném vědeckém popisu je uváděna délka těla samců 32 až 34 milimetrů.

Čelní pohled na obří vosy Megalara garuda, vlevo samec s obrovskými čelistmi, vpravo samice
Čelní pohled na obří vosy Megalara garuda, vlevo samec s obrovskými čelistmi, vpravo samice
Foto | Lynn S. Kimsey, Michael Ohl / Zookeys

Samci jsou přitom podstatně větší než samičky. Navíc jsou vybaveni obrovskými čelistmi. “Jsou tak velké, že při jejich zavření jakoby zahalují na obou stranách hlavu. A když jsou otevřené, tak jsou vlastně delší než přední nohy. Nevím, jak pak samci můžou chodit,” říká Lynn Kimseyová.

Vosa je několikrát větší než běžné vosy v Evropě. Patří do čeledi kutilkovitých, jejíž příslušníci jako potravu vyhledávají ostatní hmyz, který paralyzují vbodnutím žihadla. Nově objevená vosa se ovšem od ostatních natolik liší, že byla zařazena do nového, samostatného rodu Megalara. Protože však nikdy nebyla pozorována živá, zatím se prakticky nic neví o jejím chování nebo potravních zvyklostech. Podle Kimseyové můžou velké samčí čelisti sloužit při obraně hnízda. A je rovněž možné, že s nimi může přidržovat samičku při páření.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist