https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ochranari-chteji-zachranit-druhy-nejdelsi-jeskynni-system-v-cesku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ochranáři chtějí zachránit druhý nejdelší jeskynní systém v Česku

23.12.2015 17:10 | RUDICE (ČTK)
Místo propadu Jedovnického potoka - NPP Rudické propadání na Blanensku
Místo propadu Jedovnického potoka - NPP Rudické propadání na Blanensku
Licence | Volné dílo (public domain)
Foto | Lukáš Malý / Wikimedia Commons
Ochranáři chtějí v Chráněné krajinné oblasti (CHKO) Moravský kras na Blanensku zabránit splavování strusky do Rudického propadání, což je druhý nejdelší jeskynní systém v České republice. Struska je odpad z vysokých pecí připomínající úlomky skla. V 19. století ji vozili k obci Rudici pracovníci blanenské Salmovy hutě. Není možné ji odtěžit. Zanášení podzemí lze zabránit stavbou hrází a zpevněním břehů v místech, kde do Rudického propadání vtéká Jedovnický potok, řekl vedoucí správy CHKO Leoš Štefka.
 

Struska po desítky let zanáší koryto Jedovnického potoka v podzemí a ničí krápníkovou výzdobu zhruba 14 kilometrů dlouhého jeskynního systému. Při ústí potoka do podzemí je jí tolik, že ji nelze odbagrovat. Haldy strusky jsou již zarostlé lesem.

"Původně jsme předpokládali, že na úpravy okolí Rudice budeme potřebovat zhruba sedm milionů korun, jenže splavování strusky je mnohem větší, než jsme se domnívali. Práce budou proto náročnější a patrně přijdou na deset milionů korun," uvedl Štefka.

Ochranáři se pokusí na projekt získat dotace z EU. Práce by mohly začít v příštím roce. Nyní se pracuje na geologickém průzkumu, který upřesní, kolik opěrných zdí bude potřeba.

<
reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Vladimír Klepáč
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist