https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ochranci-prirody-prosazuji-lesni-certifikat-fsc-ministerstvo-ho-lesum-cr-nutit-nechce
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ochránci přírody prosazují lesní certifikát FSC. Ministerstvo ho Lesům ČR nutit nechce

10.8.2017 12:30 | PRAHA (ČTK)
Neholosečné hospodaření ve víceetážových smíšených porostech - Polsko.
Neholosečné hospodaření ve víceetážových smíšených porostech - Polsko.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Tomáš Duda / FSC
Systém certifikace lesů PEFC (Programme for the Endorsement of Forest Certification), který je používán většinově v Česku, je běžný v evropských zemích. Řekl to dnes na tiskové konferenci výkonný ředitel české pobočky společnosti PEFC Stanislav Slanina. Ochránci přírody ale víc podporují přechod na systém FSC (Forest Stewardship Council) a argumentují ohrožením pracovních míst, pokud se systém nezmění. Slanina za tím vidí snahu strany Zelených na zviditelnění se před podzimními volbami. Systémem PEFC je v ČR certifikováno přes 70 procent lesů, FSC dvě procenta.
 

Hlavní rozdíl mezi certifikacemi spočívá v tom, že PEFC umožňuje větší kácení lesů na jednom místě a nemá tak přísné požadavky na druhové složení při obnově lesů.

Firma IKEA nedávno uvedla, že chce od roku 2020 používat pouze recyklované dříví nebo právě s certifikátem FSC. To by znamenalo, že tuzemští producenti dřeva by firmě nemohli dřevo dodávat. Hnutí DUHA a strana Zelených varovaly před tím, že pokud Lesy ČR nezmění druh certifikace dřeva, ohrozí tisíce pracovních míst v dřevozpracujícím průmyslu. Ministerstvo zemědělství k tomu uvedlo, že nehodlá státní podnik, který vlastní 46 procent českých lesů, do změny nutit.

Slanina řekl, že zavedení nového certifikátu by české lesníky stálo nejméně stovky milionů korun. PEFC certifikace je podle něj běžnější ve Finsku, Francii, Itálii, Německu, Norsku, Rakousku, Španělsku nebo na Slovensku. Srovnatelné plochy jsou pak ve Švédsku nebo v Polsku, FSC certifikace převládá v Rusku a Švédsku.

Přechod na certifikaci FSC podle něj stojí mezi 70 a 200 korunami za vytěžený metr krychlový dřeva. Lesy ČR by to při přechodu na tento typ certifikátu stálo při roční těžbě kolem osmi milionů metrů krychlových dřeva mezi 560 miliony a 1,6 miliardy korun.

Podle ministerstva je systém FSC pro vlastníky lesů ekonomicky nevýhodný, přinesl by omezení hospodaření. Proti PEFC omezuje používání holosečí nad rámec současné legislativy, jejich velikost by musela být do 0,9 hektaru. Požaduje také stanovený minimální podíl ekologicky stabilizačních dřevin. Podle Hnutí DUHA ale není systém FSC dražší, alespoň v přímých nákladech u velkých vlastníků lesů. Systém FSC zaručuje uchování nebo zlepšení vodního režimu v lesích, kvality půd, prevenci eroze nebo posílení biologické rozmanitosti lesů, dodalo hnutí.

Změnu certifikace by si přála Hospodářská komora ČR. Proti změně jsou například Sdružení vlastníků obecních a soukromých lesů ČR, Agrární komora ČR nebo mimo jiné Společenstvo dřevozpracujících podniků ČR.

Dobrovolné certifikáty kvality vznikly v minulém století, aby zabránily drancování lesů hlavně v rozvojových státech.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist