https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ochranci-prirody-zachranuji-lokalitu-vachta-se-stejnojmennou-chranenou-rostlinou
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ochránci přírody zachraňují lokalitu Vachta se stejnojmennou chráněnou rostlinou

2.12.2015 13:39 | PRAHA (Ekolist.cz)
Mezi vzácné druhy, které na ní rostou patří i rostlina, která dala celé lokalitě jméno - vachta trojlistá. „Čaj z jejích listů se používá k léčení akutních žaludečních potíží, výborně však tlumí i kocovinu,“ upozorňují ochránci přírody Ne každý však dokáže podle jejich slov tento čaj vypít. Ne nadarmo rostlině místní lidé někdy přezdívají "hořký jetel"
Mezi vzácné druhy, které na ní rostou patří i rostlina, která dala celé lokalitě jméno - vachta trojlistá. „Čaj z jejích listů se používá k léčení akutních žaludečních potíží, výborně však tlumí i kocovinu,“ upozorňují ochránci přírody Ne každý však dokáže podle jejich slov tento čaj vypít. Ne nadarmo rostlině místní lidé někdy přezdívají "hořký jetel"
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | ČSOP JARO Jaroměř
Jaroměřští ochránci přírody pečují o lokalitu Malá Vachta v Orlických horách společně s jejími vlastníky už déle než 25 let. Patří k nejcennějším lokalitám, o které se pravidelně starají. Pestré mokřadní louce nyní hrozí zánik. Organizace ČSOP JARO Jaroměř se proto obrací na veřejnost, aby jí pomohla s vykoupením lokality do svých rukou.
 

Výjimečná mokřadní louka se nachází v obci Rzy v Orlických horách. Podobných míst se zachovalo podle ochránců přírody do dnešních dnů málo. Většina podobných luk byla totiž během 20. století odvodněna a zúrodněna, zalesněna nebo byly opuštěny a samovolně zarostly a zanikly.

Proto lokalita Malá Vachta i přes svoji relativně malou rozlohu ukrývá celou řadu vzácností. Mezi vzácné druhy, které na ní rostou patří i rostlina, která dala celé lokalitě jméno - vachta trojlistá. „Čaj z jejích listů se používá k léčení akutních žaludečních potíží, výborně však tlumí i kocovinu,“ upozorňují ochránci přírody. Ne každý však dokáže podle jejich slov tento čaj vypít. Ne nadarmo rostlině místní lidé někdy přezdívají "hořký jetel".

Ochránci přírody společně s dobrovolníky lokalitu každoročně ručně kosí tak, jak to dělali místní hospodáři odnepaměti, v rámci tábora Olešenka. „Způsob péče se snažíme provádět jak s ohledem na vzácné rostliny, tak na motýly, proto zde vždy zůstává mozaika nepokosených plošek,“ vysvětlují. Na lokalitě vyhloubili také několik tůněk pro obojživelníky a rozvěsili ptačí budky.

Jedna z parcel, na které se vzácná louka nachází, je nyní na prodej. Se změnou vlastníka vždy existuje riziko, že se nový majitel rozhodne s lokalitou naložit jinak, než ji nechat sekat ochránci přírody, což mu nepřináší žádný finanční zisk. V JARO Jaroměř se proto rozhodli lokalitu zakoupit do svého vlastnictví a zajistit tak její ochranu i do budoucna.

Prosí proto veřejnost, aby ji pomohla s vybráním potřebné finanční částky, 60 000 korun. Přispět lze zasláním finančního daru na transparentní účet organizace. Více informací na webu organizace.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist