https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/odklon-od-jaderne-energie-zvysuje-poptavku-po-drevu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Odklon od jaderné energie zvyšuje poptávku po dřevu

7.9.2011 01:08 | PRAHA/BOGOTA (Ecomonitor)
Podle Douglase Clarka, odborníka z UNECE, může být tato tendence znepokojující pro ostatní sektory - kvůli ceně a dodávkám dřeva.
Podle Douglase Clarka, odborníka z UNECE, může být tato tendence znepokojující pro ostatní sektory - kvůli ceně a dodávkám dřeva.
Poptávka po dřevě určeném na výrobu energie setrvale roste. Odborníci odhadují, že tato tendence bude posílena rozhodnutími některých rozvinutých zemí upřednostňovat zdroje obnovitelné a čisté energie před jadernou, informuje server Catorce6.com.
 

Silným impulsem pro trh se dřevem byla jednak změna postoje k energetice některých evropských zemí po jaderné havárii ve Fukušimě. Zejména prohlášení Německa o kompletním opuštění jaderné energie do roku 2022. A svou roli hraje také růst cen ropy a uhlí.

Dřevo jako primární surovina je zdrojem obnovitelné energie považovaným za CO2 neutrální, tvrdí výroční zpráva o trhu lesních zdrojů Evropské hospodářské komise OSN (UNECE). Také informuje, že obecně se za minulý rok spotřeba dřeva v Severní Americe, Evropě a zemích bývalého Sovětského bloku zvýšila o 5,6 procent.

Nicméně nejvýznamnější nárůst byl zaznamenán v posledních letech ve spotřebě dřevěných peletek (slisovaných pilin poskytujících při spalování maximální výhřevnost) používaných pro výrobu elektrické energie. Očekává se, že produkce v letošním roce dosáhne 20 milionů tun a že roční růst spotřeby bude 11 procent až do roku 2020.

Podle Douglase Clarka, odborníka z UNECE, však tato tendence může být znepokojující pro ostatní sektory, což se může projevit v ceně a dodávkách dřeva.

Odborníci označují dřevo za „nestálou“ surovinu. Kromě běžného využití je ho potřeba také při výrobě textilu, potravinářských přísad na bázi celulózy, optických displejů pro notebooky, mobilní telefony atd.

Podle zprávy „Aumenta uso de madera para producir energía como alternativa a lo nuclear“ zveřejněné na serveru Catorce6.com dne 5. srpna 2011.


reklama

 
Petr Vadas Mazanec

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist