https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/odpad-z-brazilskych-restauraci-hnoji-jejich-zahradky
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Odpad z brazilských restaurací hnojí jejich zahrádky

9.8.2016 00:22 | SAO PAULO (ČTK)
Za tyto služby, které zahrnují shromažďování odpadků a udržování zahrádky, platí průměrná restaurace s 50 místy institutu Guandu v přepočtu 6750 Kč měsíčně. Je to cena odpovídající klasickému odvozu odpadu
Za tyto služby, které zahrnují shromažďování odpadků a udržování zahrádky, platí průměrná restaurace s 50 místy institutu Guandu v přepočtu 6750 Kč měsíčně. Je to cena odpovídající klasickému odvozu odpadu
Uprostřed mrakodrapů v Sao Paulu rostou na střeše francouzského restaurantu Le Bilboquet rajčata, citrony a levandule. Odpad z restaurace hnojí zahrádku podobně, jako je tomu u dvacítky dalších podniků bohaté megalopole. V Brazílii, kde třídění a recyklace odpadu zdaleka nejsou normou, jsou to průkopníci, píše agentura AFP.
 

Šéfkuchař Julien Mercier se už půl roku účastní projektu institutu Guandu, který spočívá v tom, že se od restaurací sbírá odpad, který se zpracovává na kompost sloužící poté ke hnojení.

"Nestačí zásobovat restaurant, důležité je pochopit tento proces. Měsíčně recyklujeme tunu a půl organického odpadu," říká čtyřiatřicetiletý šéfkuchař, když kontroluje svou zeleninu a bylinky.

Za projektem stojí třiačtyřicetiletá Fernanda Danelonová, bývalá novinářka, která založila před dvěma roky institut Guandu. Kromě zpracování odpadu poskytuje institut rady, jak si založit a udržovat zahrádku.

"Před dvěma lety jsme začínali s jedním podnikem a dnes už se do našeho projektu zapojilo 17 restaurací. Jednáme s další desítkou podniků v Sao Paulu," prohlašuje Danelonová.

Organický odpad z domácnosti pomalu hnije ve dvou malých kádích. To se rovněž děje ve větším měřítku asi 50 kilometrů za městem, kde se odpad z restaurací mění v kompost.

Jde o tradiční techniku kompostování, kdy se nepoužívají žádné enzymy ani další činitelé, kteří by rozklad urychlovali, jako jsou červi, říká Danelonová. Organická hmota se mísí se zeminou a to vše oxiduje. Proces trvá tři až čtyři měsíce.

"Zpočátku jsem sama skládala popelnice do auta. Ale rozrostli jsme se a dnes recyklujeme 30 až 40 tun odpadu měsíčně," uvádí.

Organický odpad z domácnosti pomalu hnije ve dvou malých kádích. Ilustrační obrázek
Organický odpad z domácnosti pomalu hnije ve dvou malých kádích. Ilustrační obrázek

Za tyto služby, které zahrnují shromažďování odpadků a udržování zahrádky, platí průměrná restaurace s 50 místy institutu Guandu v přepočtu 6750 Kč měsíčně. Je to cena odpovídající klasickému odvozu odpadu, vysvětluje šéfkuchař Mercier.

V roce 2014 vyprodukovali Brazilci podle posledních údajů Brazilské asociace komunálních služeb (Abrelpe) 78,6 milionu tun domácího odpadu (organický odpad, plasty, sklo, papír) a toto číslo ročně roste o 2,9 procenta. Je to třetina odpadu produkovaného ročně ve Spojených státech.

Bohatý stát Sao Paulo, ekonomický motor jihoamerického obra, kde žije více než 40 milionů lidí, vyprodukuje odpadu nejvíce. Podle ministerstva životního prostředí představuje organická hmota polovinu všeho odpadu.

V roce 2012 přijala Brazílie nový plán na zpracování odpadu z domácností, podle něhož se má odpad třídit. Tento cíl se však zdá být velmi vzdálený. Abrelpe uvádí, že se v Brazílii recyklují jen tři procenta odpadu.

Dosah aktivit institutu Guandu je velmi omezený, přiznává Danelonová. Je tu však naděje: některé domácnosti chtějí mít vlastní kompost a jiné si zase přejí zakládat společné zahrádky na střechách domů.

Gril Mesa III recykluje odpad od té doby, co se jeho zaměstnanci proškolili u Guandu. U vchodu vítají hosty vůně bazalky, šalvěje a rozmarýnu.

"Když si uvědomíme, kolik odpadu se v naší společnosti vyprodukuje, vidíme, že to je velmi špatné," říká třiašedesátiletá majitelka grilu Ana Soaresová. Její podnik začal recyklovat sklo a dává přednost balení do papíru, aby co nejvíce omezil používání plastů.

"Proto jsme se k tomuto projektu připojili. Tento nový pohled je třeba podporovat," zdůrazňuje.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist