https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ornitologove-navrat-capu-zpozdily-mrazy-na-zacatku-brezna
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ornitologové: Návrat čápů zpozdily mrazy na začátku března

13.3.2018 05:55 (ČTK)
Ornitologové lidi vyzývají, aby si při svých procházkách všímali čapích hnízd a pomohli jim monitorovat, zda již jsou nebo nejsou obsazená. Nejnovější údaje shromažďuje web Čapí hnízda. Zájemci na něm mohou zadat datum, kdy čápa na daném hnízdě poprvé zpozorovali. / Ilustrační foto
Ornitologové lidi vyzývají, aby si při svých procházkách všímali čapích hnízd a pomohli jim monitorovat, zda již jsou nebo nejsou obsazená. Nejnovější údaje shromažďuje web Čapí hnízda. Zájemci na něm mohou zadat datum, kdy čápa na daném hnízdě poprvé zpozorovali. / Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Petr Švehla
Mrazivé počasí na začátku března zpozdilo letošní přílet čápů, kteří se vrátili zatím jen do západní části Česka. Obsadili tu 25 hnízd, naopak na Moravu se zatím nevrátili. Vyplývá to z pozorováních zveřejněných na webu Čapí hnízda, uvedli ornitologové ve včerejší tiskové zprávě. Podle webu je v Česku celkově přes 1300 čapích hnízd.
 

Čápi pro let potřebují teplé vzdušné proudy, proto vyčkávali na lepší počasí. "Před 7. březnem jsme zaznamenávali jen ojedinělá pozorování čápů. Od té doby jsou pravidelná a v současnosti máme již 25 obsazených hnízd," uvedla Gabriela Dobruská z České společnosti ornitologické. Čápi se objevili například v Chebu, Kynšperku nad Ohří, Chomutově, Tisové, Horšovském Týně či v Dobřanech. Na Moravě zatím nejsou. Podle ornitologů to naznačuje, že se do Česka zatím vrátili jen ti čápi, kteří na zimu neodletěli přes moře, ale zimovali ve Španělsku nebo ve Francii.

Ornitologové připomněli, že ke včerejšímu dni a k čápům se vztahuje lidová pranostika "Na svatého Řehoře čáp letí přes moře". Doslova vzato ale neplatí a nikdy neplatila. "Čápi se vlastně snaží moři vyhnout, a to z jednoduchého důvodu. K letu na dlouhé vzdálenosti totiž využívají hlavně méně energeticky náročné plachtění a k němu potřebují teplé vzdušné proudy vznikající nad pevninou," uvedla ornitoložka Barbora Kaminiecká.

Čápi, kteří odletěli na zimu do Afriky, míří zpět do Evropy ze dvou směrů. Obě trasy zahrnují jen minimální přelet nad mořem. Západní cesta vede přes Gibraltarskou úžinu, východní přes Turecko a Suezský průplav. Navíc velká část čapí populace do Afriky neodlétá a někteří dokonce neopustí střední Evropu.

Ornitologové lidi vyzývají, aby si při svých procházkách všímali čapích hnízd a pomohli jim monitorovat, zda již jsou nebo nejsou obsazená. Nejnovější údaje shromažďuje web Čapí hnízda. Zájemci na něm mohou zadat datum, kdy čápa na daném hnízdě poprvé zpozorovali.

Do sčítání čápů se loni zapojilo přes 580 dobrovolníků, kteří zkontrolovali 1200 hnízd. Podle ornitologů má sčítání těchto ptáků na území Česka velkou tradici. "To první mezinárodní proběhlo již v roce 1934 a prováděli jej četníci," uvedli.

¨
reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist