https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/osn-plany-zemi-na-snizeni-emisi-co2-zpomali-globalni-oteplovani
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

OSN: Plány zemí na snížení emisí CO2 zpomalí globální oteplování

30.10.2015 13:45 | BERLÍN (ČTK)
OSN předpokládá, že plány vlád povedou ke snížení objemu emisí CO2 na obyvatele do roku 2030 o devět procent ve srovnání s rokem 1990
OSN předpokládá, že plány vlád povedou ke snížení objemu emisí CO2 na obyvatele do roku 2030 o devět procent ve srovnání s rokem 1990
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Pokud země světa uskuteční své plány na snížení emisí oxidu uhličitého (CO2), průměrná teplota se do roku 2100 zvýší o 2,7 stupně Celsia. Bez těchto plánů by vzrostla přinejmenším o čtyři stupně, uvedla v Berlíně ředitelka sekretariátu OSN pro změny klimatu Christiana Figueresová. Podle ní však závazky jednotlivých zemí nejdou dost daleko, protože nenaplní dříve dohodnutý cíl, že globální oteplování nepřekročí dva stupně.
 

"Jdeme správným směrem, udělali jsme důležitý první krok. Není to ale dost," řekla Figueresová. Podle ní ale současné návrhy jednotlivých zemí ukazují, že si vlády uvědomují závažnost problému globálního oteplování a že se vytváří cesta pro další postupné snižování emisí.

Země světa vypracovaly národní akční plány jako základ pro jednání na konferenci o klimatických změnách, která se uskuteční na přelomu listopadu a prosince v Paříži. Podle Figueresové se ke snižování emisí CO2 přihlásily všechny vyspělé země a tři čtvrtiny rozvojových států, dohromady tak jednotlivé akční plány pokrývají 86 procent všech současných světových emisí CO2.

"Vidíme bezprecedentní angažmá mnoha zemí světa proti klimatickým změnám. To, že své plány na snížení emisí předložily všechny průmyslové země bez výjimky, je historický okamžik," řekla Figueresová. Zdůraznila, že vyspělé státy své závazky snižovat emise ničím nepodmínily.

OSN předpokládá, že plány vlád povedou ke snížení objemu emisí CO2 na obyvatele do roku 2030 o devět procent ve srovnání s rokem 1990. Figueresová však upozornila, že se v příštích 15 letech nepodaří zvrátit trend zvyšování celkového objemu emisí CO2, pouze se sníží tempo růstu jejich objemu.

Mezi hlavní zastánce snižování emisí CO2, které podle odborníků patří mezi hlavní příčiny změn klimatu, patří Evropská unie. Osmadvacítka zastává názor, že se emise musí od roku 2020 začít globálně snižovat a v roce 2050 se dostat na polovinu hodnot roku 1990. Jako vlastní cíl si EU stanovila, že do roku 2030 sníží emise CO2 o 40 procent.

Figueresová však připomněla, že pokud má být snaha o zastavení změn klimatu úspěšná, budou v budoucnu muset snižovat své emise CO2 hlavně rozvojové země. "Z rozvojových zemí totiž bude v budoucnu pocházet zdaleka nejvíc emisí ve světě. Roste tam počet obyvatel, roste tam poptávka po energii. Průmyslové země naopak už do značné míry své emise skleníkových plynů snížily. Je proto nemožné dosáhnout globálního poklesu emisí, pokud by se o něj snažily jen vyspělé státy," řekla.

Dohoda z Paříže by měla nahradit Kjótský protokol z roku 1997. Mnohé související otázky však zatím nebyly vyřešeny. Státy se zatím shodují jen na základním cíli, že globální oteplování by nemělo překročit dva stupně do roku 2100.

Figueresová ale vyjádřila přesvědčení, že se v Paříži podaří najít dohodu. "Vidím, že u všech vlád roste politická vůle k dohodě. Vlády si uvědomují, že to je v jejich zájmu. Žádná země totiž není imunní k dopadům klimatických změn," řekla.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Jakub Stříhavka
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

KP

Karel Padevet

30.10.2015 14:04
Komedianti... přesně (na desetinu stupně C) vědí co budu za 85let... to se jim to kecá když jim to už nikdo neomlátí o hlavu. Co bude za rok to ani netuší...
Odpovědět
KK

Karel Karel

30.10.2015 17:36
Co je to za odborníka ta Christiana Figueresová ? Nestudovala náhodou v Plzni ?
Takoví jako ona podporují např. biolíh, ale to snad již i malé děcko ví,že tento
"bio" množství CO2 zvyšuje. Jenom z kvasírny lihovaru se denně valí stovky tun CO2. Např. při denní výrobě 3 000 hl je to 220 tun.. Zvyšování dále pokračuje při
náročné na energii výrobě a pro přírodu je nejhorší odpad - výpalky,které
mnohé země vypouštějí přímo do vodních toků.. Při výrobě 3 000 hl lihu je to
přibližně 30 000 hl kyselých sraček.. Při výrobě 3 000 hl se používá cca 9 tun
koncentrované kyseliny sírové. To se pěkně naše oceány okyselují..
A na samotný závěr : při spalování E 85 žádná úspora proti benzínu nenastává
vlivem nižší výhřevnosti lihu a tudíž vyšší spotřebě..
Líh i další "bia" jen plní peněženky několika jedinců..
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist