https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/otepleni-se-da-udrzet-na-dvou-stupnich-jen-kdyz-radikalne-zrychlime-zavadeni-cistych-technologii-tvrdi-studie
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Oteplení se dá udržet na dvou stupních, jen když radikálně zrychlíme zavádění čistých technologií, tvrdí studie

6.1.2017 01:58 | PRAHA (Ekolist.cz)
Manoliho analýza ukazuje, že emise CO2 na osobu se od konce 19. století každých 60 let zvýšily o sto procent. Ilustrační snímek.
Manoliho analýza ukazuje, že emise CO2 na osobu se od konce 19. století každých 60 let zvýšily o sto procent. Ilustrační snímek.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Inovace v oblasti zelených technologií a jejich zavádění do praxe musí být desetkrát rychlejší, než tomu bylo doposud. Tedy pokud chceme splnit závazek pařížské klimatické dohody a udržet oteplení do konce století na 2 stupních Celsia. Vyplývá to alespoň ze studie Duke University.
 

„Na základě našich kalkulací se světu nepodaří splnit cíle pařížské klimatické dohody, pokud zásadně nezrychlíme v oblasti zavádění čistých technologií,“ říká Gabriele Manoli z Duke University, který studii vedl. Podle jeho slov je potřeba přidat v zavádění čistých technologií desetkrát oproti minulosti.

„Pokud chceme splnit emisní cíle, pak je nutné přistoupit k radikálně novým strategiím při zavádění technologických změn. A to na globální úrovni,“ říká Manoli.

Ve své studii pracuje s rychlostí růstu globálních emisí per capita od druhé industriální revoluce (tj. od konce 19. století), pro jejíž výpočet použil diferenciální rovnice se zpožděním. Výsledky pak porovnal s rychlostí nových inovací v oblasti nízkouhlíkových technologií. Historické trendy propojil s odhady budoucího růstu globální populace. A na základě těchto dat vědci odhadli rychlost růstu emisí skleníkových plynů v budoucnu a na základě toho pak určili, jak rychle by měly probíhat technologické inovace a zavádění čistých technologií, aby bylo možné udržet oteplení na 2 stupních Celsia.

„To, že máme nízkouhlíkové technologie, samo o sobě nestačí,“ říká Manoli. „Musíme je začít používat velkém a zavést je celosvětově bezprecedentní rychlostí.“

Manoliho analýza ukazuje, že emise CO2 na osobu se od konce 19. století každých 60 let zvýšily o sto procent. Typicky se tak stalo skokově. Tento svým charakterem přerušovaný, skokový růst je způsobený tím, že naše populace rychle roste, zatímco na emise úsporné technologie se do praxe zavádějí se zpožděním.

„Tato zpoždění jsou u zavádění nových technologií přirozená, ale jak vcelku nedávná historie ukazuje, mohou být také způsobena kvůli politickým či ekonomickým bariérám,“ říká Manoli. „Ale ať už je příčina jakákoliv, my teď prostě musíme přidat.“


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (3)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

sv

8.1.2017 18:15
Proč se v tomto případě zelení magoři zasazují o likvidaci jediné čisté technologie, která je jediná s to zásadně omezit emise oxidu uhličitého, tedy jaderné energetiky?
Odpovědět
VH

Vladimír Hošek

10.1.2017 09:51
Hlavní slovo mají přerozdělovači daní, ti si mnou ruce!
Odpovědět
MM

Milan Milan

12.1.2017 19:45
Včera byl tady článek, že podle nové studie am.vědců se žádné oteplení nebude konat, právě opačně, lze brzy očekávat ochlazení, až novou dobu ledovou. Takyvědec Al Core tvrdil že v roce 2014 dojde k roztání všech ledovcu a proti logice fyziky následně zvýšení hladin moří. Nic takové se nekoná. Takže k čemu to vše?? Lobismus v očekávání obrovských kšeftů, regulace a buzerace....
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist