https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/pavum-ve-volne-prirode-hrozi-vyhynuti-v-barme-zije-poslednich-2000-jedincu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Pávům zeleným ve volné přírodě hrozí vyhynutí. V Barmě žije posledních 2000 jedinců

6.9.2016 01:14 | RANGÚN (ČTK)
Barma zůstává jednou z posledních zemí na světě, kde páv, původem z Asie, dosud žije ve volné přírodě
Barma zůstává jednou z posledních zemí na světě, kde páv, původem z Asie, dosud žije ve volné přírodě
Páv zelený, národní symbol Barmy a zejména strany nositelky Nobelovy ceny za mír Do Aun Schan Su Ťij, která je nyní u moci, je ohrožen vyhynutím. Píše o tom agentura AFP.
 

Ornitolog Thet Zo Nain ze Společnosti na ochranu volně žijících zvířat v Barmě je znepokojen. "Je snadné chytit je v oblastech, kde žijí, protože pobývají stále na zemi kromě noci, kdy spí ve stromech," vysvětluje. "Než ulehnou, vždy hlasitě křičí, takže je snadné je objevit," dodává.

Ještě před pát desítkami let se tito ptáci zcela běžně vyskytovali v zemích jihovýchodní Asie. Nekontrolované kácení lesů a nelegální lov však poškodily biodiverzitu Barmy, zejména v letech vojenské junty. Tomto trendu se nevyhnuli ani pávi.

Podle Společnosti na ochranu volně žijících zvířat je dnes v Barmě jen 2000 pávů. Země přitom zůstává jednou z posledních na světě, kde páv, původem z Asie, dosud žije ve volné přírodě.

"Poslední místa, kde ještě najdeme dosti velké populace, jsou v Kambodži, v Barmě a ve Vietnamu," uvádí Mezinárodní svaz na ochranu přírody (IUCN), který zanesl ptáka na červený seznam ohrožených druhů. Podle tohoto seznamu je barmský páv "v ohrožení", a to je poslední stav před vyhynutím ve volné přírodě.

Volně žijící páv již vyhynul v sousedním Bangladéši, ale také v Thajsku a v Indii, s výjimkou několika skupin pávů pozorovaných ve státě Manípur na hranicích s Barmou.

Barmské ministerstvo pro ochranu životního prostředí ujišťuje, že vzácní ptáci jsou chráněni zákonem, který zakazuje je chytat. Ve skutečnosti jsou však loveni a jejich maso je velmi ceněno.

"Nejdůležitější je vychovávat lidi a učit je, jak jsou pávi pro lidstvo významní a jak musí být Barma hrdá, že zde pávi žijí," prohlašuje Thet Zo Nain ze Společnosti na ochranu volně žijících zvířat v Barmě.

Páv zelený je symbolem noblesy už od dob barmských králů. Na obrázku pávi zachycení japonským malířem Maruyama Ōkyo v 18. století
Páv zelený je symbolem noblesy už od dob barmských králů. Na obrázku pávi zachycení japonským malířem Maruyama Ōkyo v 18. století
Licence | Volné dílo (public domain)

"V naší zemi je páv symbolem noblesy z dob barmských králů. V té době byl páv vyražen i na našich mincích," říká Ňjan Win, mluvčí Národní ligy pro demokracii (NLD), strany političky Su Ťij.

Více než sto let byl páv symbolem dynastie Kounbhaunů, jejichž znak zdobil páv. Majestátní pták byl zobrazen i na trůnu, jako jinde lev či orel, až do té doby, co Británie vyřadila barmské království ze hry a koncem 19. století zemi kolonizovala.

Nikoli náhodou si hrdina nezávislosti Barmy z roku 1948 a otec Su Ťij, generál Aun Schan, zvolil páva za symbol svého boje proti Britům a pojmenoval svůj časopis Bojující páv.

O několik desítek let později, v 80. letech, si páva jako symbol zvolila Su Ťij a celá její Národní liga pro demokracii. Po parlamentních volbách z loňského listopadu, které znamenaly historický vzestup NLD, mnozí aktivisté strany okázale nosili rudý prapor strany vyzdobený žlutým pávem. Symbolu páva se snažily využít i další menší strany.

Pták, který je tak těsně spojen s bojem za demokracii, trůní dnes na ministerstvech, která patří NLD. Objevuje se i na upomínkových předmětech, jimiž si turisté plní zavazadla.

Avšak v zemi, kde vládu čekají velké úkoly, počínaje zdravotnickým systémem a konče silnicemi, nebylo pro ochranu tohoto ptáka učiněno zhola nic.

Pokud se nic nezmění, volně žijící pávi brzy vyhynou a spatřit je budeme moci pouze v zoologických zahradách, konstatují ochránci přírody.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist