https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/plavebni-kanal-u-prelouce-bude-resit-krajsky-urad-v-hradci
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Plavební kanál u Přelouče bude řešit krajský úřad v Hradci

24.3.2016 13:23 | HRADEC KRÁLOVÉ (ČTK)
O povoleních k vybudování plavebního kanálu u Přelouče, který by umožnil splavnění Labe do Pardubic, bude namísto Pardubického kraje rozhodovat kraj Královéhradecký. Ministerstvo životního prostředí vyhovělo námitkám ekologických sdružení a kvůli možné systémové podjatosti pardubického hejtmanství celou agendu přesunulo na jiný úřad, sdělil Miroslav Patrik z organizace Děti Země. Stavbu zhruba za tři miliardy korun připravuje Ředitelství vodních cestu už léta.
 

Krajský úřad v Hradci Králové převezme celý spis příští týden. "Celá kauza trvá již osm roků. Zdá se, že se s tím příslušné subjekty neuměly vypořádat, my se o to budeme zákonným způsobem snažit," řekl dnes ČTK vedoucí odboru životního prostředí a zemědělství hradeckého kraje Miroslav Krejzlík.

Příprava splavnění Labe uvázla na mrtvém bodě. Projekt opakovaně nezískal územní rozhodnutí, ministerstvo životního prostředí také loni v prosinci zrušilo výjimky z ochrany 44 zvláště chráněných druhů v přírodní lokalitě Slavíkovy ostrovy, kterou má kanál vést. Není také jasné, zda nebude nutné nechat zpracovat nové posouzení vlivu stavby na životní prostředí (EIA).

"Budeme se tím zřejmě muset také zabývat. Budeme zkoumat, zda proběhl proces posuzování EIA a zda jeho výstup má platnost," uvedl Krejzlík.

Plavební stupeň Přelouč je součástí dlouhodobých plánů splavnění Labe. Tříkilometrový kanál přes Slavíkovy ostrovy by obešel památkově chráněný přeloučský jez. V plánu je také plavební komora s vraty, dále nová přemostění a přeložky silnic. Slavíkovy ostrovy se však nejspíše dostanou kvůli výskytu modrásků na seznam evropsky významných lokalit, což může snahy o splavnění Labe do Pardubic významně zkomplikovat.


reklama

 
Pavel Dosoudil
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist