https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/pod-ledem-antarktidy-se-skryvaji-obri-fjordy
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Pod ledem Antarktidy se skrývají obří fjordy

4.6.2011 02:00 | AUSTIN (Ekolist.cz)
Mapa zkoumané oblasti s označením hlubobokých ledovcových údolí.
Mapa zkoumané oblasti s označením hlubobokých ledovcových údolí.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Mapa Země je zase o něco podrobnější – vědci z USA, Británie a Austrálie spojili síly, aby poprvé podrobně zmapovali, co leží pod vrstvami ledu na východě Antarktidy. Vybrali si pro to jedno z nejméně prozkoumaných míst povrchu planety, oblast zvanou Aurora Subglacial Basin, rozsáhlé „nížinné“ zóny zhruba o velikosti Texasu.
 

A objevili mimo jiné i obří fjordy, tedy ledovci modelované systémy. To podle studie, jejíž závěry byly publikovány v posledním čísle časopisu Nature, poskytuje cenný pohled na minulost zalednění Antarktidy v uplynulých milionech let. A tedy i sadu dat, které mohou být užitečná při hledání odpovědi na otázku, co planetu čeká v příští desítkách let v důsledku tajících ledů v Arktidě a Antarktidě.

„O tom, jak to tam vypadá pod vrstvami ledu, jsme nevěděli skoro nic. Nyní jsme tento závoj odhalili,“ říká Duncan Young, vědec z Texaské univerzity a hlavní autor studie.

Poloha zkoumané oblasti.
Poloha zkoumané oblasti.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
„Rozhodli jsme se zaměřit právě na tuto oblast, neboť se může stát měkkým podbřiškem východoantarktického ledového pokryvu i potenciálním zdroje stoupajících hladin světových moří,“ dodává Donald Blankenship, další z členů mezinárodního týmu užívajícího geofyzikální (především radarové) metody leteckého průzkumu.

Kilometry a kilometry ledu...

Podle vědců jde opravdu o poměrně záhadnou oblast, v níž především v období před 34 až 14 miliony let poměrně velmi rychle a zásadně měnila tloušťka ledového pokryvu, což souviselo i s kolísáním hladiny oceánů až o téměř 70 metrů. Od té doby jsou změny mnohem méně výrazné.

Nová podrobná mapa zobrazuje rozsáhlá „ledovcová údolí“ napříč horskými masívy v místech, kde kdysi ledový pokryv končil – a tato území se nyní nacházejí až stovky kilometrů od stávající hranice zalednění.

Dna těchto fjordů leží i ve více než kilometrové hloubce pod úrovní hladiny okolního moře. Vědci předpokládají, že se do nich může trhlinami v ledu nějak dostávat mořská voda, což v některých oblastech přispívá k praskání ledového pokryvu a případně odlamování ker.

Radarový záznam zachycují vrstvy ledu i podloží, v němž jsou patrna hluboká údolí.
Radarový záznam zachycují vrstvy ledu i podloží, v němž jsou patrna hluboká údolí.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
„Nyní již víme, jak ledy Antarktidy vypadaly v době, kdy byl svět mnohem teplejší než dnes,“ říká Young. „Šlo tehdy o mnohem dynamičtější systém, v němž docházelo k mnohem rychlejšímu odtávání a poté návratu ledu. V poslední době je vše klidnější,“ dodává.

Nová data o podobně ledových pokryvů mohou podle něj být užitečná pro modelování budoucnosti, ač nikdo nečeká, že by příštích sto let mohlo přinést tak dramatické výkyvy. Opakuje však, že i relativně malá změna v tomto mohutném ledovém pokryvu může mít opravdu zásadní vliv na hladiny moří.


reklama

 
Další informace |
Více informací: University of Texas

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist