https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/podle-zahranicnich-odborniku-neni-mozne-kozesinova-zvirata-na-farmach-domestikovat
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Podle zahraničních odborníků není možné kožešinová zvířata na farmách domestikovat

26.10.2016 01:00 | PRAHA (Ekolist.cz)
Norek potřebuje k dobré životní pohodě vodu na plavání, většinou je to samotářské zvíře, které ve volné přírodě žije na velmi rozlehlých teritoriích.
Norek potřebuje k dobré životní pohodě vodu na plavání, většinou je to samotářské zvíře, které ve volné přírodě žije na velmi rozlehlých teritoriích.
Minulý týden se na mezinárodním semináři v Poslanecké sněmovně sešli odborníci na problematiku tzv. kožešinových zvířat. Mimo jiné zde byli i zástupci zemí, které chov kožešinových zvířat na farmách zakázaly. Podle nich není možné kožešinová zvířata na farmách domestikovat. A proto pro ně nelze na farmách ani vytvořit vhodné podmínky. Informovala o tom tisková mluvčí Svobody zvířat Lucie Moravcová.
 

Na akci, která probíhala pod záštitou poslance Robina Böhnische, vystoupili odborníci z řad vědců, politiků i veterinářů. Podle světově uznávaného odborníka na etologii lišek i šelem Stephena Harrise z Velké Británie, norky či lišky obecně domestikovat lze, ale na kožešinových farmách k tomu nemůže docházet. "Změny srsti, charakteristické pro domestikovaná zvířata, nejsou slučitelné s požadavky kožešinového průmyslu," říká Stephen Harris.

Veterinární lékař a doktor práv Holger Herbrüggen zdůraznil, že při rozhodování o zákazu či omezování kožešinových farem je kromě etického a zákonného hlediska zapotřebí věnovat pozornost také etologickým potřebám, které z technických důvodů nemohou farmy naplnit. "Skutečností je, že například norek potřebuje k dobré životní pohodě vodu na plavání, většinou je to samotářské zvíře, které ve volné přírodě žije na velmi rozlehlých teritoriích," říká Holger Herbrüggen.

Na semináři vystoupily také britská poslankyně Maria Eagleová, která prosadila zákaz chovu tzv. kožešinových zvířat v roce 2000 ve Velké Británii, a politická poradkyně Inez Staarinková, která koordinovala proces přijetí zákazu chovu norků v Nizozemsku. "Chovat zvířata pro kožešinu je staromódní. Stále více zemí si to uvědomuje a tyto chovy zakazuje. A ačkoli je Nizozemsko druhým největším producentem kožešin v Evropě, chov tzv. kožešinových zvířat zakázalo," říká Staarinková.

Mezinárodní seminář uspořádala organizace Svoboda zvířat ve spolupráci s Aliancí za módu bez kožešin (Fur Free Alliance) v souvislosti s projednáváním novely zákona na ochranu zvířat proti týrání, která navrhuje zákaz chovu tzv. kožešinových zvířat a čeká na své první čtení v Poslanecké sněmovně (Sněmovní tisk č. 742).

"Cílem semináře je zprostředkovat zkušenosti s obdobnou legislativou v zahraničí a ukázat, jak funguje v praxi. Seminář by také měl přispět k celospolečenské debatě, která se nyní velmi hojně rozvinula i ve veřejnosti odborné," uvedla Lucie e Moravcová ze Svobody zvířat.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist