https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/politici-kritizuji-ods-za-destrukci-ministerstva-zivotniho-prostredi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Politici kritizují ODS za destrukci ministerstva životního prostředí

1.10.2012 10:57 | PRAHA (Ekolist.cz)
Reforma ministerstva životního prostředí tak, jak ji provádí ODS, je podle politiků z  ostatních stran  spíš destrukcí úřadu. Na ilustračním snímku pražská budova ministerstva životního prostředí
Reforma ministerstva životního prostředí tak, jak ji provádí ODS, je podle politiků z ostatních stran spíš destrukcí úřadu. Na ilustračním snímku pražská budova ministerstva životního prostředí
Reforma ministerstva životního prostředí tak, jak ji provádí ODS, je podle politiků z ostatních stran spíš destrukcí úřadu. Shodli se na tom zástupci ČSSD, TOP 09, KSČM a SZ na čtvrteční veřejné debatě, kterou pořádat Zelený kruh. Samotná ODS pak k obhajobě svého přístupu nikoho neposlala. Zelený kruh coby asociace ekologických organizací už dříve sám kritizoval Tomáše Chalupu (ODS) a jeho kroky na ministerstvu životního prostředí.
 

Petr Petržílek, kterého do debaty vyslala ČSSD a který v minulosti působil na ministerstvu jako náměstek, komentoval například rozpočet ministerstva. V roce 2010 mělo ministerstvo k dispozici 4,1 mld. Kč, v roce 2015 má být podle Petržílka 2,8 mld. Kč. Zkrátit rozpočet během pěti let téměř na polovinu povede k totální likvidaci tohoto rezortu, tvrdí Petržílek.

Kritikou nešetřil ani zástupce TOP 09 Jakub Hruška. I podle něho dochází na ministerstvu k výrazné „erozi kompetencí“. MŽP jako celek ztrácí odbornou úroveň, zatímco například právní služby jsou nyní řešené externími zakázkami za vyšších nákladů, než dříve. Jakub Hruška dále uvedl, že MŽP odmítá svým výzkumným institucím (Výzkumný ústav vodohospodářský T. G. Masaryka a Výzkumný ústav Silva Taroucy pro krajinu a okrasné zahradnictví) proplatit nasmlouvané peníze, a tím je vede k platební neschopnosti.

Poslankyně za KSČM Kateřina Konečná hovořila o tom, že MŽP systematicky propouští odborníky. Největším problémem je podle Konečné skutečnost, že ministr Chalupa nepředložil žádnou koncepci, jak chce rezort omezit. Podle jejího názoru by reforma ministerstva měla spustit na základě zveřejněné koncepce. Na ministerstvu by podle jejího názoru měli být odborníci, a to dokonce i na úrovni náměstků. Likvidace MŽP ze strany ODS je tak dle poslankyně Konečné prostým konstatováním faktu.

Kateřina Konečná navázala na Jakuba Hrušku a jím zmíněné neproplácení nasmlouvaných peněz. Podle ní je tomu tak proto, že výzkumné instituce vlastní lukrativní pozemky v Praze, které pak bude možné zprivatizovat.

Ondřej Mirovský (SZ) si myslí, že „ODS skutečně škrtá životní prostředí. Jedná se o faktickou destrukci ministerstva.“

Účastníci debaty dále jako velký problém zmínili oslabování České inspekce životního prostředí. Ta kvůli krácení rozpočtu omezuje počet kontrol a tím i příjmy z udělených pokut o více než 10 % ročně. Petr Petržílek tvrdí, že to vede ke stavu, kdy inspekce nebude moci uspokojivě zakročit mimo jiné proti znečišťovatelům ovzduší. Kateřina Konečná dodala, že dobrá kontrola je přitom nezbytným základem ochrany životního prostředí.

Zástupci všech zúčastněných stran uvedli, že jejich strany v budoucnu budou usilovat o rezort životního prostředí. Současná situace na Ministerstvu životního prostředí je podle jejich slov dále neudržitelná.

Na situaci v rezortu upozorňoval Zelený kruh coby asociace ekologických organizací již v květnu, kdy kritizoval škrty v rezortu a posílení PR ministerstva. Více viz zpráva Nevládky: Chalupa škrtá všude, nešetří jen na marketingu.

Zelený kruh pak v srpnu kritizoval vládu, že selhává v ochraně životního prostředí. Ministerstvo životního prostředí tento postoj ale odmítá a tvrdí, že všechny kroky ministerstva prokazatelně směřují k posílení ochrany životního prostředí. Více viz zpráva Nevládky: Vláda v ochraně životního prostředí selhala. Ministerstvo to odmítá.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist