https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/nevladky-chalupa-skrta-vsude-nesetri-jen-na-marketingu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Nevládky: Chalupa škrtá všude, nešetří jen na marketingu

25.5.2012 11:50 | PRAHA (Ekolist.cz)
Tomáš Chalupa podle Zeleného kruhu masivním propouštěním a škrtáním služeb způsobil rozvrat svého úřadu. Jediné, co ministr posílil, je marketing.
Tomáš Chalupa podle Zeleného kruhu masivním propouštěním a škrtáním služeb způsobil rozvrat svého úřadu. Jediné, co ministr posílil, je marketing.
Foto | Hugo Charvát / Ekolist.cz
Ekologické nevládní organizace ostře kritizují ministra životního prostředí Tomáše Chalupu (ODS) za to, že masivním propouštěním a škrtáním služeb způsobil rozvrat svého úřadu, který pod jeho vedením už o dobré životní prostředí nedbá. A poukazují, že jediné, co ministr posílil, je marketing.
 

Zelený kruh, který sdružuje české ekologické nevládní organizace, poukazuje na to, že zatímco se všude v rezortu škrtá, na ministerstvu životního prostředí přibyl nový odbor marketingu a vznikl nový kabinet prvního náměstka.

Na čtvrtečním setkání ministra a zástupců Zeleného kruhu Tomáš Chalupa prý nedementoval informaci, že i přes propouštění zůstávají personální náklady samotného ministerstva prakticky stejné. „Na nový odbor marketingu a nepotřebný kabinet prvního náměstka má peněz dost,“ tvrdí Júlia Sokolovičová ze Zeleného kruhu.

Do ministra se Zelený kruh pustil i kvůli dalším věcem. Vyčítá mu, že stále nepředložil novelu, která by měla přispět k ochraně alejí před kácením. Její vydání slíbil při svém nástupu do funkce. Vázne i předložení legislativy, která by zlepšila recyklaci bioodpadů namísto výstavby spaloven. Organizace Greenpeace, která je také členem Zeleného kruhu, ministrovi vyčítá neúčast na červencovém zasedání Mezinárodní velrybářské komise. Česká republika tím sice podle Greenpeace ušetří padesát tisíc korun, ale zároveň oslabí země, které se snaží lov velryb zakázat.

Zelený kruh ministrovi vyčítá, že masivní škrty paralyzují poskytování veřejných služeb. Ekologické nevládní organizace tvrdí, že od voleb do konce loňského roku bylo z ministerstva životního prostředí propuštěno 214 odborníků a další stovky lidí odešly z České inspekce životního prostředí, Státního fondu životního prostředí, národních parků a chráněných krajinných oblastí. Omezují se tak služby pro turisty v národních parcích, ale i monitoring smogu či hladiny řek. Ministr Tomáš Chalupa nedávno ohlásil, že v rezortu bude potřeba provést další škrty.

„Ministerstvo životního prostředí se dvacet let snažilo ozdravit naše okolí. Nyní ale otáčí. Jedinou věcí, kterou Chalupa dokázal prosadit, je děravý zákon o ovzduší,“ říká Daniel Vondrouš ze Zeleného kruhu. „Přičteme-li desítky miliard z emisních povolenek věnovaných velkým firmám a především odborný a personální rozvrat ministerstva, dojdeme k suverénně nejzoufalejším výsledkům v historii tohoto úřadu,“ dodává Vondrouš, který v minulosti na ministerstvu sám působil coby poradce několika ministrů.


reklama

 
Martin Mach Ondřej

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist