https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/poplatky-za-komunalni-odpad-se-asi-zmeni-budou-brat-ohled-na-mnozstvi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Poplatky za komunální odpad se asi změní, budou brát ohled na množství

17.2.2016 10:05 | PRAHA (ČTK)
"Slabiny jsou u druhého poplatku za produkci komunálního odpadu. A to proto, že před x lety se to realizovalo a byl s tím problém, že se lidé snažili různým způsobem si množství komunálního odpadu snížit," řekl ČTK místopředseda Svazu měst a obcí Pavel Drahovzal. "Spíš to může inklinovat k tomu, že budou masově vznikat černé skládky," upozornil
"Slabiny jsou u druhého poplatku za produkci komunálního odpadu. A to proto, že před x lety se to realizovalo a byl s tím problém, že se lidé snažili různým způsobem si množství komunálního odpadu snížit," řekl ČTK místopředseda Svazu měst a obcí Pavel Drahovzal. "Spíš to může inklinovat k tomu, že budou masově vznikat černé skládky," upozornil
Poplatky za komunální odpad by se měly měnit a s nimi i jejich svoz. Ministerstvo životního prostředí (MŽP) v novém zákonu o odpadech navrhuje dvojí způsob platby - buď jako dosavadní roční poplatek za občana, nebo podle toho, kolik odpadu vyprodukuje. Záležet bude na obci, jaký způsob zpoplatnění občana za nakládání s odpady zvolí. MŽP předpokládá, že čím menší obec bude, tím snáze umožní občanům platit podle množství vyprodukovaného odpadu. Obce tvrdí, že to nebude fungovat.
 

Ministerstvo je chce donutit, aby co nejvíce umožnily třídění odpadu a rozestavěly více barevných kontejnerů nejen na papír, plasty a sklo, ale i na kovy, kartony, bioodpad a další složky, které nyní končí v černé popelnici a pak na skládce. Kontejnerů je v současnosti po celé republice čtvrt milionu. Pokud to obec nezajistí, může podle nového zákona dostat pokutu až deset milionů korun. MŽP naopak slibuje obcím velké dotace v celkové výši 13 miliard, pokud se budou chtít do nového systému zapojit.

Ministr Richard Brabec (ANO) připustil, že stěžejní diskuse se v zákonu odehraje právě o poplatcích. "I podnikatelům a investorům ale především obcím dáme jasný dlouhodobý plán, jakou má stát strategii," řekl novinářům. Cílem nového zákona je do roku 2024 významně snížit skládkování, jeho dopady jsou podle úřadu sociálně únosné a pohybují se ročně do 50 korun na občana, pokud tedy obec nakládání s odpady vůbec nezmění a bude i nadále skládkovat.

V prvním, již stávajícím systému, by za černou popelnici obec mohla občanovi účtovat maximálně 1100 Kč. Doposud mohla obec účtovat tisíc korun, nový poplatek by se tedy zvýšil o inflaci. Novinkou je, že by mohl být účtován i měsíčně. Druhý systém zvaný PAYT, tedy "platíš tolik, kolik vyhodíš", by svoz směsného komunálního odpadu účtoval podle jeho množství, a to podle hmotnosti nebo objemu nebo jejich kombinace.

"Slabiny jsou u druhého poplatku za produkci komunálního odpadu. A to proto, že před x lety se to realizovalo a byl s tím problém, že se lidé snažili různým způsobem si množství komunálního odpadu snížit," řekl ČTK místopředseda Svazu měst a obcí Pavel Drahovzal s tím, že to bude vyžadovat větší kontrolu. "Spíš to může inklinovat k tomu, že budou masově vznikat černé skládky," upozornil. Svaz podle něj navrhoval MŽP kombinaci obou způsobů.

Obec by zavedla poplatek podle minimálního základu, povinností by bylo zaplatit 10 kilogramů v případě hmotnosti nebo 60 litrů v případě objemu nebo kapacity. Sazba by činila nejvýše šest korun za jeden kilogram, po jedné koruně za objem a kapacitní základ. V součtu by pak horní hranice celkového poplatku činila za občana ročně 720 Kč za svoz černé popelnice.

"Budeme po obcích požadovat, aby dodržovaly povinné třídění papíru, plastů, skla, kovů a bioodpadu. Pokud to obec nebude dodržovat, bude se významně vystavovat pokutám od České inspekce životního prostředí," upozornil ředitel odboru odpadů na MŽP Jaromír Manhart. Podle Drahovzala je především ve velkých městech problém, kam se mohou kontejnery umístit. "Kam už dnes šly kontejnery umístit, tam jsou umístěny," oponuje.

MŽP usiluje o to, aby již obce nedoplácely za odpad pro občany. Přestože si za svoz odpadu může obec účtovat ročně 1000 korun, průměrně požaduje 400 až 820 Kč. "S vědomím toho, že náklady jsou u malých obcí zhruba 900 korun," poznamenal Manhart. U větších měst rozdíl dosahuje až 30 procent.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Šárka Mrázová
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

KL

Katka Linke

17.2.2016 16:28
Systém poplatku za popelnici a frekvenci jejího svozu je možné uplatňovat už dnes, vlastně vždycky v zákoně ta možnost byla. Města ale dala přednost platbě poplatku za hlavu, administrativně jednoduššímu.
V menší obci Zákolany platíme od 700 kč do 2100,- podle četnosti svozu. Pokud občané třídí, což je jim umožněno dostatečnou kapacitou nádob, postačí 4 členné rodině vývoz 1x za měsíc. Ovšem za předpokladu, že bioodpad kompostujete nebo třídíte do společného obecního kontejneru, protože jinak má popelnice tendenci zapáchat.
Odpovědět
KP

Karel Padevet

18.2.2016 09:41
Stručně řečeno - každý zmíněný krok povede ke zvýšení nákladů pro občany ať již přímo či nepřímo, čemuž se občané budou logicky snažit vyhnout.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist