https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/posledni-mamuti-zahynuli-podle-vedcu-zizni
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Poslední mamuti zahynuli podle vědců žízní

3.8.2016 01:05 | LONDÝN (ČTK)
"Když vyschla ostatní jezera, zvířata se shromažďovala u napajedel. Pobíhala kolem nich, což ničilo vegetaci, jak to vidíme i v případě dnešních slonů. Erodované usazeniny pak mohly znečišťovat vodní zdroje, což stále více ztenčovalo zásoby pitné vody. Mamuti přispívali k vlastnímu zániku."
"Když vyschla ostatní jezera, zvířata se shromažďovala u napajedel. Pobíhala kolem nich, což ničilo vegetaci, jak to vidíme i v případě dnešních slonů. Erodované usazeniny pak mohly znečišťovat vodní zdroje, což stále více ztenčovalo zásoby pitné vody. Mamuti přispívali k vlastnímu zániku."
Jedna z posledních známých skupin mamutů vymřela kvůli nedostatku pitné vody. Myslí si to vědci, o jejichž zjištěních informoval zpravodajský server BBC. Mamuti jako zvířata doby ledové žili na odlehlém ostrově u pobřeží Aljašky. Vědci jejich zánik datují do doby před 5600 lety. Podle nich vedlo oteplování klimatu k tomu, že jezera byla mělčí, a mamuti tak nedokázali uhasit žízeň.
 

Většina mamutů v jiných částech světa vyhynula ještě dříve - asi před 10 500 lety. Vědci se domnívají, že k jejich vyhubení přispěly klimatické změny a to, že tehdejší lidé zvířata lovili.

Skupina mamutů na ostrově svatého Pavla v Beringově moři se však dokázala udržet dalších asi 5 000 let. Studie vědců naznačuje, že tato zvířata čelila jiné hrozbě než jejich příbuzní na pevnině. Jak se po době ledové Země oteplovala, zvyšovala se hladina moří, což zmenšilo plochu ostrova, na kterém mamuti žili. Některá jezera zmizela v oceánu a slaná voda přitekla do zbylých nádrží. Sladkovodních pitných zdrojů tak povážlivě ubylo. Zvířecí obři museli sdílet stále vzácnější napajedla. Jejich nadužívání ale způsobilo další problém.

Vedoucí autor studie Russell Graham z Pensylvánské univerzity vysvětluje: "Když vyschla ostatní jezera, zvířata se shromažďovala u napajedel. Pobíhala kolem nich, což ničilo vegetaci, jak to vidíme i v případě dnešních slonů. Erodované usazeniny pak mohly znečišťovat vodní zdroje, což stále více ztenčovalo zásoby pitné vody. Mamuti přispívali k vlastnímu zániku." Graham je přesvědčen, že zvířata by velmi rychle vyhynula, kdyby vodu v napajedlech nedoplňoval déšť a tající led. "Dnešní sloni potřebují mezi 70 až 200 litry vody denně. Předpokládáme, že mamuti dělali totéž. Nepřežili dlouho, když napajedlo vyschlo. I když vyschlo pouze na měsíc, mohlo to být pro mamuty fatální," dodal.

Reakce jiných vědců na studii potvrzuje její přínos. "Díky tomuto článku představuje mamutí populace z ostrova svatého Pavla patrně nejlépe popsaný a pochopený příklad vyhynutí v prehistorii," řekl švédský evoluční genetik Love Dalen. "Z širšího pohledu studie zdůrazňuje, že malé populace jsou velmi citlivé na změny prostředí," doplnil.

Podle vědců může mít i současná klimatická změna podobný dopad na malé ostrovy. Opět hrozí ztenčení zásob pitné vody, což je riziko pro zvířata i lidi.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist