https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/pouzity-tuk-a-olej-patri-do-sberneho-dvora-coz-lidi-delaji-hlasi-prazsky-magistrat
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Použitý tuk a olej patří do sběrného dvora. Což lidi dělají, hlásí pražský magistrát

11.4.2017 10:40 | PRAHA (Ekolist.cz)
Použitý a vyčištěný olej může posloužit jako palivo nebo pro povrchovou úpravu dřeva.
Použitý a vyčištěný olej může posloužit jako palivo nebo pro povrchovou úpravu dřeva.
Hlavní město v prosinci minulého roku umožnilo Pražanům ve všech 20 sběrných dvorech, které provozuje, odevzdávat použité potravinářské oleje a tuky. Služba podle magistrátu získává na popularitě, objem odevzdaných surovin totiž stále roste. Informuje to tom tiskový mluvčí pražského magistrátu Vít Hofman.
 

Použité oleje a tuky je potřeba zbavit zbytků jídla a nalít do uzavíratelné nádoby, například do PET lahve, kbelíků s víkem nebo uzavíratelných kanystrů.

Takto sebraný olej a tuk je po vytřídění a vyčištění využíván jako druhotná surovina v chemickém průmyslu. Jeho aplikace je možná při výrobě některých hmot nahrazujících ropné produkty, dále ve stavebnictví jako složka pro náhražku ropných maziv. "Používá se jako mazivo i v dřevařském průmyslu zvláště tam, kde je kladen důraz na ekologickou šetrnost výrobku. Další využití tuků a olejů je pro výrobu ekologických paliv nebo jejich přídavků. Nově se přistupuje k využití oleje pro výrobu ekologické energie," informuje Vít Hofman.

„Pražané od prosince 2016 odevzdali 1 065 kilogramů olejů a tuků, které by jinak skončily v kanalizaci. V prosinci 2016 a lednu 2017 odevzdaný objem činil okolo 150 kilogramů, v únoru to bylo již přes 300 kilogramů a v březnu dokonce přes 400 kilogramů,“ upřesnila pražská radní Jana Plamínková.

Proč je dobré dát si tu práci a použitý olej nespláchnout do záchoda? Protože oleje a tuky zanášejí kanalizaci a dělají problém na čistírně odpadních vod. Přečtěte si článek Fritovací olej, barvy, vložky a kondomy do záchodu nepatří.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist