https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/praha-necha-zmapovat-navstevnost-mestskych-lesu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Praha nechá zmapovat návštěvnost městských lesů

25.5.2016 07:32 | PRAHA (ČTK)
Od letošního do příštího května bude firma jeden den v každém měsíci monitorovat všechny významné vstupy do Hvězdy, Šárky a lesoparku Hostivař
Od letošního do příštího května bude firma jeden den v každém měsíci monitorovat všechny významné vstupy do Hvězdy, Šárky a lesoparku Hostivař
Foto | Iliusvla / Wikimedia Commons
Praha nechá po celý příští rok sledovat návštěvnost městských lesů v Divoké Šárce, oboře Hvězda a lesoparku Hostivař. ČTK to zjistila z úřední desky magistrátu. Podobné výzkumy si Praha nechala zpracovat už v letech 2004 až 2010 a znovu v roce 2012.
 

V roce 2005 výzkum ukázal, že lidé by byli ochotní za návštěvu lesa i platit. Za návštěvu lesa by bylo ochotno zaplatit deset korun 40 procent návštěvníků Hvězdy a 60 procent návštěvníků Kunratického lesa.

Od letošního do příštího května bude firma HaskoningDHV Czech Republic jeden den v každém měsíci monitorovat všechny významné vstupy do Hvězdy, Šárky a lesoparku Hostivař. V každé lokalitě také rozdá návštěvníkům nejméně 350 dotazníků. Hlavní město ji za to zaplatí necelých 423 tisíc korun včetně DPH.

Výzkum z roku 2005 kromě relativní ochoty návštěvníků za vstup do lesa platit deset korun ukázal také to, že o víkendu tvoří desetinu návštěvníků příměstských lesů běžci, v týdnu se běhu věnuje až 16 procent návštěvníků lesních zón. Nejvíc lidí si vyjde do parku na jaře a v září, naopak samotu si Pražané v příměstských lesích nejpravděpodobněji užijí o letních prázdninách.

Pro příměstské lesy jsou turisté největším ohrožením, kvůli nim rychleji eroduje půda, trpí vegetace i zvěř. Na druhou stranu jsou tyto klidové zóny jednou z mála možností krátkodobé rekreace, relaxace a pobytu obyvatel města v relativně nepoškozené přírodě.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist