https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/prave-objeveny-prirodni-pesticid-pomuze-africkym-zemedelcum
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Právě objevený přírodní pesticid pomůže africkým zemědělcům

2.11.2011 01:10 | HARARE/PÍSEK (Ecomonitor)
Šťáva z drcených listů tzv. divokého čaje funguje jako účinný pesticid, který likviduje krvesajný hmyz, aniž by ubližoval kravám a kozám.
Šťáva z drcených listů tzv. divokého čaje funguje jako účinný pesticid, který likviduje krvesajný hmyz, aniž by ubližoval kravám a kozám.
Afričtí chovatelé dobytka se snaží svá zvířata chránit před dotěrným hmyzem, který přenáší nemoci. K dispozici jsou syntetické pesticidy, ty jsou ale pro mnohé chudé zemědělce příliš drahé. Výzkumníci nyní zjistili, že účinný postřik si mohou farmáři vyrobit sami z rostliny, kterou dobře znají, píše ScienceDaily.
 

Klíšťata, roztoči a nejrůznější mouchy jsou příčinou obrovských každoročních ztrát chovného skotu v Africe. S nápadem na účinný přírodní pesticid, který je snadno dostupný, přicházejí badatelé z univerzity v Zimbabwe ve spolupráci s anglickými kolegy z univerzity v Greenwich. Podle závěrů jejich praktické práce by stačilo pasoucí se dobytek natřít šťávou z drcených listů místního divokého keře Lippia javanica.

Lippia javanica, nazývaná též někdy divoký čaj, je přitom domorodcům rostlinou důvěrně známou. Žvýkání jejich listů snižuje horečky, a tak je i mezi farmáři značně oblíbená. Jak ale ukázaly laboratorní testy, šťáva z drcených listů smíšená s vodou funguje jako účinný pesticid, který likviduje krvesajný hmyz, aniž by ubližoval kravám a kozám. V rámci výzkumu se badatelé pokoušeli najít dostatečně efektivní koncentraci a dospěli k překvapivému zjištění: „Při určitém dávkování je rostlinný extrakt stejně spolehlivý k likvidaci klíšťat jako chemický postřik z továrny,“ říká Phil Stevenson, vedoucí výzkumu.

Pro zemědělce je tento objev skutečně spásou. Keře rostou volně po celé buši a výroba postřiku není nikterak náročná. Jedná se o dostupnou levnou přírodní alternativu klasických nebezpečných pesticidů. Výzkum ale nekončí. V současnosti spolupracují obě univerzity s Královskou botanickou zahradou v Kew, řadou neziskových organizací a pěstitelskými výzkumnými ústavy nad dalším možným využitím planě rostoucích rostlin v africké buši.

Článek byl uveřejněn 11. 10. 2011 na serveru ScienceDaily pod názvem „Natural Pesticide Protects Cattle Against Ticks in Africa“.


reklama

 
Radomír Dohnal

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist