https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/prezident-zeman-prolomeni-tezebnich-limitu-je-v-zajmu-rozvoje-ceske-republiky
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Prezident Zeman: Prolomení těžebních limitů je v zájmu rozvoje České republiky

24.10.2013 14:55 | PRAHA (ČTK/Ekolist.cz)
Prolomení těžebních limitů je v zájmu dalšího rozvoje České republiky a především v zájmu zaměstnanosti v Ústeckém kraji, říká Miloš Zeman
Prolomení těžebních limitů je v zájmu dalšího rozvoje České republiky a především v zájmu zaměstnanosti v Ústeckém kraji, říká Miloš Zeman
Foto | Martin Mach Ondřej / Ekolist.cz
Prezident Miloš Zeman na návštěvě ústeckého kraje prohlásil, že limity těžby uhlí je potřeba prolomit. Hlavním důvodem je zaměstnanost v regionu, zejména na Mostecku. Podle Zemana by bez prolomení limitů mohlo přijít o práci až 8500 lidí.
 

"Důvody, proč zastávám potřebnost prolomení těžebních limitů, jsou tyto: Za prvé, bez jejich prolomení by došlo k postupné ztrátě až 8500 pracovních míst," řekl Zeman, podle něhož by to zejména na Mostecku byla "téměř tragédie".

"Za druhé, domnívám se, že jsem byl dostatečně informován o kvalitě uhlí, které se dnes nachází například pod obcemi Horní Jiřetín a dalšími obcemi,...a domnívám se, že vytěžení tohoto surovinového bohatství by vedlo k tomu, že by Česká republika v budoucnosti byla podstatně méně závislá na vnějších energetických zdrojích," uvedl prezident, který prý o věci jednal s majiteli těžebních společností, zástupci odborů i vedením kraje. Navštívil také Horní Jiřetín.

Za třetí důvod označil změnu horního zákona, po níž není možné nikoho nedobrovolně vyvlastnit. Těžební společnosti se proto musejí domluvit s vlastníky nemovitostí v daných místech, a musejí jim tak nabídnout "podmínky, které by pro tyto vlastníky byly výhodné," dodal Zeman.

Podle Vladimíra Buřta, místostarosty Horního Jiřetína (SZ), limity těžby znamenaly impuls k obnově města i krajiny. Díky nim se obnovila řada dříve opuštěných domů, na byty se předělávají i bývalé továrny, protože zájem o přestěhování se do Jiřetína je enormní. Podle Buřta přibylo za posledních 15 let devadesát nových domů a město s použitím evropských dotací nyní buduje novou splaškovou kanalizaci a čistírnu odpadních vod. „Musí se proto hledat jiné cesty než další těžba na úkor života v Horním Jiřetíně. Doly neřešíme, naše město předáme našim potomkům dobře spravované bez ohledu na plány ministerských úředníků," říká Vladimír Buřt.

O prolomení limitů usilují především těžební společnosti. Předseda dozorčí rady Severní energetické Jan Dienstl letos v dubnu řekl, že prolomení limitů pro hnědouhelný lom ČSA na Mostecku by umožnilo prodloužit jeho životnost o 150 let. Na lomu by bylo podle něj možné zaměstnávat na 3000 lidí, dalších 5000 pracovních míst by fungovalo v návazných provozech. Bez prolomení limitů se těžba zastaví v roce 2022.

Prezident hovořil se na dopoledním setkání se zastupiteli Ústeckého kraje prohlásil, že Česko potřebuje "energetický mix", kde hlavní roli budou hrát jaderné a hnědouhelné zdroje. Dodal, že také cítí potřebu splavnění Labe, včetně výstavby alespoň jednoho jezu u Děčína.


reklama

 
Další informace |
Líbí se Vám Ekolist.cz? Pošlete mu pár korun.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist